De Cycle van ambassadeur Daphne Bunskoek

9 februari 2015

Daphne Bunskoek is al jaren ambassadeur en sponsor van Plan Nederland
Ook zij fietste afgelopen week de Cycle4Girls om zo meisjes en hun omgeving in Vietnam te steunen en schreef een blog.

daphne in de regenMet licht verzuurde bovenbenen en een milde vorm van zadelpijn hobbel ik op dit moment tevreden in een bus door het landschap van Midden Vietnam. Over een uur of 6 komen we aan in Hue, waar we de keizerlijke stad zullen gaan bezoeken, maar voor nu geniet ik nog na van de bijzondere dagen die achter ons liggen.

Vier dagen lang fietsten, of beter gezegd raceten, we (25 super gemotiveerde en zeer fitte dames) over  groene heuvels, langs de zee en over de snelweg toegezwaaid door enthousiaste Vietnamezen. Het water kwam soms met bakken uit de hemel, maar dat leek ons alleen maar extra te motiveren.

Gisteren was één van de hoogtepunten. Een bezoek aan het Ruc volk dat leeft in de bergen in Minh Hoa, vlakbij de grens van Laos. Een volk dat pas 55 jaar geleden is ontdekt en tot die tijd in grotten woonde en leefde van jagen en verzamelen. Nu zijn de honderd huishoudens – bestaande uit zo’n vijfhonderd personen – verdeeld over drie kleine dorpjes. Omdat er in het verleden veel misbruik is gemaakt van hun kwetsbare positie, worden er bijna geen bezoekers toegelaten in hun leefgebied. Bij hoge uitzondering mogen wij langskomen om kennis te maken met onze sponsorkinderen en zelf te zien wat het werk van Plan voor deze mensen betekent.

Daphne met sponsorkindIk ontmoet er Man, een grappige naam voor het meisje dat ik samen met mijn achterban sponsor via het Cycle4Girls project. Ze is 14 jaar en samen met haar moeder van een nóg afgelegener gebied hiernaartoe gekomen voor onze ontmoeting. Ze lacht veel, lijkt blij met de meegebrachte cadeautjes en ze vertelt over haar dromen om arts te worden.

De meisjes zijn op hun paasbest gekleed terwijl wij in totaal besmeurde kleding met modder op onze gezichten, in onflatteuze fietsbroeken meedansen tijdens de spelletjes. Dat mag de pret niet drukken; ook de andere Cycle4Girls-dames hebben bijzondere ontmoetingen met hun sponsormeiden en er wordt hier en daar zelfs een traantje weggepinkt.

Diezelfde emotie komt terug als de dames aan het einde van de dag na nog een pittige tocht hun fietsen moeten inleveren en het sportieve deel van onze reis voorbij is. Met moeite krijgen de gidsen de dames de bus in.

Er ligt nog het één en ander op ons te wachten, maar ik kan nu eigenlijk al zeggen dat deze eerste Cycle4Girls enorm geslaagd is. Wat het groepsgevoel betreft, zegt het volgende misschien genoeg: de eerste dag wordt 77-jarige Betsy tijdens het fietsen nog deels de berg opgeduwd door een aantal van de andere dames, op de laatste dag duwt Betsy zelf iemand omhoog en klinkt er luid applaus als ze samen aankomen bij het eindpunt. Deze hele onderneming is een prachtig voorbeeld van team effort; samen bereiken we ongelooflijk veel. Ik ben trots op de dames, op onze sportieve prestaties en dankbaar voor al die lieve mensen die ons met giften hebben geholpen.

Ik ben klaar voor een Dance4Girls of een Climb4Girls. Het liefst wel iets zonder die onflatteuze fietsbroek….

Wil je Daphne alsnog sponsoren?
Dat kan hier via Pifworld

Inspireer je vrienden

Links

Steun het werk van Plan. Geef kinderen de kansen
die ze verdienen.

Sponsor een kind

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind

Talentvolle jongeren uit arme gezinnen ook na hun 18e jaar een kans geven om te studeren? Steun dan het Plan Scholarship project.