Dagboek Ethiopië – Dag 5

31 mei 2012

Door Robert

Intro-foto-Robert6Samen met de KRO maakt Plan Nederland een documentaire over het werk van Plan in Ethiopië en de problemen van Ethiopische meisjes, zoals het kindhuwelijk. Robert de Groot (manager marketing en communicatie van Plan Nederland) begeleidt de filmcrew ter plekke. Hier lees je zijn ervaringen.

Ik heb heel slecht geslapen. Die vergunning zit me dwars. We moeten voor deze documentaire kunnen filmen op scholen. De hele nacht heb ik het onderhandelingsgesprek in mijn hoofd doorgenomen, keer op keer.

foto-121De ochtend begint in het kantoor van het districtshoofd. Drie stoeltjes voor de Plan staff en mij. Serieuze gezichten. Het districtshoofd houdt voet bij stuk. De vergunning is niet voor Plan-projecten. Ik vraag het woord, krijg het ook. Tien minuten lang vertel ik over het belang van Plan Nederland voor Ethiopië. Ik vraag om zijn begrip en met mijn hand op mijn hart vertel ik over onze intenties en het belang voor de kinderen. Ik vertel hem ook dat wij juist het belang van Ethiopië centraal stellen en dat wij vanuit Plan handelen, er niet bij gebaat zijn de overheid een zwarte piet toe te schuiven. Stilte. De communicatieambtenaar fluistert het Hoofd iets in. Enkele woordenwisselingen met Plan staff. Het Hoofd kijkt mij aan en geeft zijn toestemming. God, wat ben ik opgelucht. Dit is zo belangrijk. Het voelt als een overwinning, maar dan één van de kinderen van Lalibela. Ik bel de crew, iedereen staat klaar. Nog wat papieren regelen en een uur later staan we op het schoolplein.

foto-13Aan het eind van de dag hebben we fantastisch materiaal van een groepsinterview met youth clubs en het youth parliament. Leuke, vrolijke kinderen die openlijk praten over kindhuwelijk, meisjesparticipatie op school en wat hen zoal bezighoudt.

Vanavond zou ik wel om 8 uur m’n bed in kunnen met een boek. Maar morgen gaat de crew terug naar Nederland en ga ik naar Addis Abeba. Dus gaan we de week samen uitluiden met dansvoorstelling en tej (een honingdrank) drinken. We vieren de goede afloop

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind