Dagboek Ethiopië – Dag 4

30 mei 2012

Door Robert

Intro-foto-Robert6Samen met de KRO maakt Plan Nederland een documentaire over het werk van Plan in Ethiopië en de problemen van Ethiopische meisjes, zoals het kindhuwelijk. Robert de Groot (manager marketing en communicatie van Plan Nederland) begeleidt de filmcrew ter plekke. Hier lees je zijn ervaringen.

De volgende ochtend vliegen we terug naar Lalibela. Op het programma vandaag; de uitgehouwen kerken van Lalibela en een Plan-school bezoeken en filmen.

foto-10Tenminste dat dachten we. Maar het liep helemaal anders. Het vliegtuig arriveerde niet. Voor ons werd het dus urenlang hangen op vliegveld van Aksum. Tijd om de kerken te filmen zal er niet meer zijn, maar hopelijk zijn we nog op tijd voor het filmen van schoolkinderen en de Plan youth clubs in Lalibela. Met vier uur vertraging arriveren we in Lalibela. De kinderen staan ons op te wachten. Dit is een grote gebeurtenis in hun leven. In dat van mij trouwens ook.

foto-111Maar het filmen gaat niet door. Het schoolhoofd is bang voor wat de kinderen uit de youth clubs en youth parliament gaan vertellen en wat de overheid hier van vindt. Ondanks dat hij een Plan-school bestuurt en wij juist de resultaten willen belichten. Hij belt naar de autoriteiten. Die bellen naar de regionale overheid en tien minuten later horen we dat de filmvergunning (die in het Ethiopisch is opgesteld) alleen voor culturele doeleinden geldt. Alles wordt stilgelegd. Wat de reden ook is; bureaucratie, angst, machtsvertoon, onzekerheid of overheidsingrijpen vanwege de gevoeligheid van de materie, de productie ligt stil.

Iedereen is gefrustreerd. Ik besluit met lokale Plan staff naar het gemeentehuis te gaan. Maar gesprekken met de lokale autoriteiten helpen niet. Het overheidsstandpunt blijft ongewijzigd. De Plan program unit leader arrangeert in een ultieme poging een gesprek met het hoofd van het district, een soort gouverneur. Morgenochtend horen we het. Op onze laatste draaidag. Erop of eronder.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind