Dagboek Ethiopië – Dag 3

28 mei 2012

Door Robert

Intro-foto-Robert6Samen met de KRO maakt Plan Nederland een documentaire over het werk van Plan in Ethiopië en de problemen van Ethiopische meisjes, zoals het kindhuwelijk. Robert de Groot (manager marketing en communicatie van Plan Nederland) begeleidt de filmcrew ter plekke. Hier lees je zijn ervaringen.

Opnieuw met jeeps naar de community waar Plan werkt. Genete Mariam is een gemeenschap die volledig door Plan wordt ondersteund. Met scholen, voedsel- en waterprojecten, voorlichting, duurzame energie, etcetera. Wij ontmoeten Jamilsjaw van Plan, de schooldirecteur en een overheidsfunctionaris. De inbreng van de laatste beperkt zich tot het verbieden van een scène waarbij Emnet schrijlings op een muilezel zit. De cultuur staat dat niet toe.

We interviewen Desta (15), Workalem (16) en Dirb (28). Ze hangen als een kluwen aan elkaar. Bang voor de gesprekken en hun trauma. Bang voor de camera. En voor Sander en Emnet die de interviews afnemen. En dan de cameraman, geluidsman, regisseur en ik er omheen. De Plan staff is verzorgend en helpt waar mogelijk. Het is soms aandoenlijk, soms ronduit verdrietig wat ze vertellen. Ik besef hoe nodig het is om hier aandacht aan te besteden.

Dirb en Workalem wisten aan een huwelijk te ontsnappen dankzij de waakzaamheid en interventie van de medewerkers van de Plan-school. De sociale druk vanuit families en de priester was groot. Workalem ontsnapte uit het huis van de schoonfamilie op de dag van de huwelijksceremonie. Bij Desta kwam het zo ver niet. Haar ouders verzetten zich regen de druk van de beoogde bruidegom. Het kwam tot een rechtszaak die zij wonnen. Dirb – veel ouder – heeft het grootste trauma. Zij werd op haar 14e uitgehuwelijkt en raakte zwanger. Dat ging fout. Zij liep fistula op – een zeer ernstige aandoening, waarbij het schot tussen de vagina en de anus is aangetast of zelfs verdwenen – bij de zware meerdaagse bevalling van haar zoontje. Niet meer aantrekkelijk voor haar man, woont ze nu alleen met haar zoontje, die af en toe wat kleding van zijn vader krijgt. Zwaar getraumatiseerd. Het ongeluk is in haar ogen te lezen. Ik hoor het aan met een brok in mijn keel.

De oplossing zit in voorlichting en preventie. Scholen spelen daarbij een sleutelrol. Met toneelstukken, youth clubs en youth parliaments. Als een meisje afwezig is, gaan ze er direct op af. Voorwaarde is natuurlijk wel dat meisjes naar school gaan. Bij dit alles is Plan nauw betrokken.

Aan het eind van de dag staat m’n kop op barsten. De combinatie van malariapillen, hoogte, warmte en heftige verhalen is een giftige. Ik heb het een paar keer zwaar gehad. Tranen en beklemming. De opluchting van de meisjes na de interviews, maar vooral de blik in hun ogen en hun zachte, soms onhoorbare stemmen. En de hele dag kinderen om ons heen. Tientallen lieve, hoopvolle, vragende, lachende en verdrietige kinderen.

Terug in het hotel voel ik mij voldaan – gelukkig zelfs – hoe dubbel dat ook klinkt. Om datgene waar ik getuige van ben. Het sterkt me in mijn keuze en gevoel voor Plan.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind