Dagboek Ethiopië – Dag 2

27 mei 2012

Door Robert

Intro-foto-Robert6Samen met de KRO maakt Plan Nederland een documentaire over het werk van Plan in Ethiopië en de problemen van Ethiopische meisjes, zoals het kindhuwelijk. Robert de Groot (manager marketing en communicatie van Plan Nederland) begeleidt de filmcrew ter plekke. Hier lees je zijn ervaringen.

Rond vijf uur rijd ik door de stad naar het vliegveld. Overal lopen al mensen. De stoffige, wat verbrande geur prikkelt mijn zintuigen. De karakteristieke geur van Afrika in Addis. Op het vliegveld ontbijt ik met sterke buna met hot milk (heerlijk) en een omelet. De darmen moeten op gang komen, maar gelukkig heb ik een wc rol meegenomen uit het hotel.

In het vliegtuig zit ik naast een Ethiopiër uit Londen. Wegens het werk van zijn vrouw zijn ze twee jaar lang in Addis gestationeerd. Hij zorgt voor de kinderen. We hebben een interessant gesprek over het land, de mensen, klassenverschillen en kinderen. Ook over kindhuwelijken en gevolgen daarvan: verminkingen door vroege seks en drop-outs op school. Ik had zo’n open gesprek niet verwacht.

We vliegen over hele droge akkers, heuvels, canyons en bergen. Alles heeft de kleur van zand, stof en aarde. Af en toe zie ik een paar koeien, geiten en tukuls (hutten). Mooi zonlicht zo vroeg.

Om 9 uur landen we in Lalibela en met een minibus rijden we over half zand, half asfaltweg naar het Plan Program Unit-kantoor. De route gaat gepaard met afgronden, scherpe bochten en veel mensen en vee op de weg. Iedereen zwaait en lacht. Dat voelt als een warm welkom.

Aangekomen op het Plan kantoor, ontmoet ik Gideon (regisseur), Ludo (geluid), Jeff (camera) en Sander (presentator). En natuurlijk Emnet (co-presentatrice van Plan) en Kabur en Jamilsjaw van de lokale Plan-Unit. Het lijkt een erg leuk team om de komende zes dagen intensief mee samen te werken. Eerst krijg ik een security and culture briefing. Nuttig en goed om te weten hoe ik me moet gedragen.

Met z´n allen vertrekken we naar het dorp Genete Mariam. Daar filmen we een toneelvoorstelling voor alle dorpsbewoners over kindhuwelijken. Heftige, indringende en vragende blikken van de kinderen. Lachende, lieve mensen doen hun best de materie te begrijpen. Maar zij zien het ook in de context van de lokale cultuur en economische situatie. Hier is niets zwart wit.

De school in het dorp is door Plan opgezet. Maar ook projecten op gebied van duurzame energie, water, kindbescherming en empowerment.  Plan doet hier heel goed werk en dat voel je in de gemeenschap.

Aan het eind van de middag gaan we moe terug naar Lalibela. Ik ben zwaar onder de indruk van alle beelden, het stof, de geur en de blikken en handdrukken van de dorpsbewoners, kinderen, volwassenen, leraren en community leiders. Onder het genot van een lokaal Dashen bier en pasta in het hotel, blik ik met de Plan staff terug op de dag. Ik ga om negen uur moe maar voldaan naar bed.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind