Bron van ongeluk

22 december 2015

In april 2015 ging fotografe en reportagemaakster Lieve Blancquaert met Plan België naar Nepal. Ze filmde er in het district Rautahat een reportage over kindhuwelijken voor de één-reeks Wedding Day. 

Op onze blog brengen we het verhaal van Lieve in vier fragmenten en portretten. Fragment 2 gaat over Sumila, een weduwe van 17.

Bron van ongeluk

Het leven van een meisje in Nepal is dramatisch, en een ware hel als je tot de arme lage kastes behoort. Als je dan nog eens weduwe wordt, ben je helemaal van geen tel meer. Net zoals je van kilometers ver kunt zien dat een vrouw gehuwd is, kun je ook een weduwe meteen herkennen. Het is haar verboden om de kleur rood, de kleur van het huwelijk, of andere felle kleuren te dragen. In sommige gemeenschappen gaat men zelfs zover dat ze het hoofd van de weduwe kaalscheren. Ze is een bron van ongeluk.

Lieve BlancquaertIk ontmoet de zeventienjarige Sumila, moeder van twee kinderen en weduwe. Haar verhaal is keihard. “Ik trouwde op mijn zeven jaar, maar ziekte heeft me mijn man ontnomen. Hier wil niemand een vrouw die al kinderen heeft. Nu heb ik niets: geen land, geen huis, geen dieren. Een vrouw heeft geen eigendomsrechten. De dag dat ik huwde, werd ik het bezit van mijn schoonfamilie. Nu hebben die mij verstoten en mag ik het huis van mijn man niet meer binnen. Als een vrouw sterft, gaan de jongens gewoon verder met hun leven maar voor een meisje stopt het. Wij hebben elke dag honger.”

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind