Brazilië: een gemakkelijke prooi

26 juni 2012

Door Tanja

T.M.van-de-Linde-20071Tanja van de Linde, adviseur Kinderrechten bij Plan Nederland is deze week in Brazilië voor de begeleiding van een project om kinderprostitutie tegen te gaan. Zij blogt de komende dagen over haar ervaringen in Tibau do Sul en Recife.

Wat hebben kindbescherming en toerisme met elkaar te maken? In Brazilië krijgen ieder jaar zo’n 100,000 kinderen te maken met . vooral meisjes uit de lage inkomensgroepen zijn hier slachtoffer van. Om in hun levensonderhoud te voorzien belanden deze meisjes vaak in de prostitutie, vooral in de badplaatsen in het noordoosten van Brazilië. Deze meisjes zijn een gemakkelijke prooi voor mensenhandelaren, meer dan 80 procent van de slachtoffers zijn ongeschoolde meisjes tussen de 12 en 18 jaar.

Plan werkt in Tibau do Sul met partnerorganisaties om niet alleen de meisjes een alternatief (goede opleiding) te bieden maar ook om de toerisme- industrie er van bewust te maken dat er een gedragscode bestaat die hotels kunnen ondertekenen en waarmee ze actief kindersekstoerisme kunnen tegengaan.

Ik heb vandaag een training bijgewoond waarmee medewerkers van hotels worden getraind om kinderprostitutie of misbruik te signaleren en te melden. Daarbij worden voorbeelden uit de dagelijkse praktijk genoemd. Vervolgens moeten de hotelmedewerkers kiezen om een klant op zijn gedrag aan te spreken (en daardoor een minderjarige te beschermen) of misschien maar een oogje dicht te knijpen. Voor veel medewerkers was het moeilijk om individueel zo’n beslissing te nemen.  Maar als het management aangaf actief de naleving van de Gedragscode voor bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting na te streven werd het voor de meesten al makkelijker.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind