BLOG: Ze vertellen ons allemaal hetzelfde verhaal: alles is weg in Tacloban City!

11 november 2013

Van het Plan-noodhulpteam  – De reis naar het rampgebied is een schokkende ervaring. Je laat ‘normaal’ achter je en betreedt een wereld waarin alles kapot is gemaakt en omver is gesmeten door de kracht van de natuur. Plannen tellen even niet; hier heerst het onverwachte en een beklemmend gevoel van angst over alles wat we zullen aantreffen. 

We zijn vanmorgen vroeg uit Manila vertrokken op weg naar Tacloban City. De stad aan de kust van de provincie Leyte heeft 200.000 inwoners en is compleet weggevaagd door orkaan Haiyan. De berichten druppelen binnen dat de straten bezaaid zijn met doden. De laatste tellingen hebben we nog niet gekregen, maar volgens de laatste schattingen heeft deze orkaan meer dan 10.000 mensen gedood. Het is een getal waar je verstand bij stilstaat.

Alles is weg!
Op de boot, spreken we mensen uit Tacloban City die de orkaan hebben overleefd. Ze vertellen ons allemaal hetzelfde: “Alles is weg!”
In voorbereiding op de komst van Haiyan, hebben we noodvoorraden opgeslagen op de plekken die naar verwachting het zwaarst zouden worden getroffen. Genoeg voor 40.000 mensen. Als we de verhalen horen, vragen we ons af of er in en rond Tacloban wel zoveel overlevenden zijn…

Wanhopig
Halverwege onze reis krijgen we nieuwe informatie van onze collega’s ter plekke over de grimmige situatie in Tacloban. Mensen zijn wanhopig op zoek naar voedsel, naar water, naar medicijnen en doen wat nodig is om te vinden wat ze zoeken. Desnoods ten koste van anderen. We overleggen met onze collega’s ter plekke wat we kunnen doen om te helpen en maken op hun verzoek een tussenstop om te proberen contact te leggen met Oost-Samar. Uit deze streek hebben we sinds vrijdag nog helemaal niets gehoord. Het is akelig stil en dat kan nooit een goed teken zijn. We weten niets van de situatie daar, niet hoe het met de kinderen is en met onze collega’s en hun familie.

Twee teams
Van het weinige dat we na veel pogingen horen, is dat Oost-Samar er waarschijnlijk nog slechter aan toe is dan Tacloban. Na de beelden die we van de stad hebben gezien, lijkt dat bijna onmogelijk… Het is frustrerend dat we niet meteen in actie kunnen komen. We willen erheen om te helpen! Vandaag lukt dat niet meer, maar morgen splitsten we ons op in twee teams. We weten niet wat we zullen aantreffen, maar we zijn er klaar voor om alles aan te pakken wat nodig is om te helpen.