Hoe vijvers mensen in hongersnood helpen

Door: Sabrina Gehrlein, Humanitarian Programme Officer

Ik weet vooraf niet goed wat ik moet denken over het project dat ik ga bezoeken in Ethiopië. Vijvers aanleggen, gebied ontbossen en omheinen om er vervolgens zaden te planten? En dit allemaal zodat het vee weer te eten en drinken heeft – gaat dit mensen in hongersnood echt helpen?

Blog Sabrina Ethiopie

Droog en dor

Vanuit Addis Ababa begin ik met mijn collega van Plan Ethiopië aan onze tweedaagse autotocht naar het nieuwe project met geld van Giro555 in het zuidoosten van Ethiopië. Onderweg verandert het landschap enorm: van redelijk vlak naar bergachtig groen. Een groot deel van de rit lijkt wel door een jungle te lopen. Totdat we in het gebied aankomen waar ons project is: eindeloze droogte en dorheid.

Geen drinkwater

De afgelopen drie jaar viel hier geen tot extreem weinig regen. Daardoor heeft de lokale bevolking geen toegang tot drinkwater voor zichzelf, maar ook niet voor hun vee. Het gevolg is dat hun dieren geen melk geven en niet veel meer opleveren op de veemarkt. Daarbij komt ook nog eens dat de oogsten keer op keer mislukken.

Blog Sabrina Ethiopie

Drinken uit waterplassen

Wat ik het meest schrijnend vind om te zien, is waar mensen hun water vandaan halen. In regenwater dat achterblijft in groeven die auto’s in de weg maken, scheppen mensen water in jerrycans en wassen zij hun haren, kleren, schoenen of lijf. Soms midden op de weg. Overal waar een plasje regenwater ligt, zie je mensen er gretig gebruik van maken.

Vijvers helpen!

Door dit te zien, besef ik me echt hoe groot het probleem van droogte in dit gebied is. Gelukkig worden er vijvers voor de bevolking aangelegd. In de gegraven vijvers wordt het water dat valt opgevangen. Dat water dient als drinkbron voor het vee en de gewassen kunnen geïrrigeerd worden. Zo hebben de bewoners weer groenten, melk en gezond vee. Voor eigen consumptie en om te verkopen op de markt. Met deze inkomsten kunnen zij vervolgens weer hun families van eten voorzien. Nou, de twijfel die ik eerst had is weg: het aanleggen van vijvers gaat mensen echt helpen!