BLOG: ‘We kunnen oorlogen niet stoppen en natuurrampen niet voorkomen, maar we kunnen wél levens redden!’

11 februari 2014

Het is een lange vermoeiende reis naar het vluchtelingenkamp Nyumanzi in Uganda. Plan biedt hier noodhulp aan ruim 23.000 vluchtelingen uit Zuid-Sudan. De situatie in het kamp is verschrikkelijk. Ik zou me totaal ontmoedigd moeten voelen, maar in plaats daarvan kan ik niet wachten om aan de slag te gaan, iets te doen om deze mensen te helpen. Mijn vermoeidheid is in één klap weg.

Blog Zuid-Sudan2 201401-UGA-11-lpr_0Duizenden kinderen en baby’s slapen op de harde, stoffige grond of spelen onder de doornstruiken. Het is hartverscheurend om te zien. Ook omdat het onbeschrijflijk smerig is hier, met duizenden mensen en geen wc’s. Bij de twee waterpunten staan lange rijen mensen. Ze moeten uren wachten voordat ze één jerrycan met water krijgen.
De Ugandese overheid en organisaties als Plan doen wat ze op dit moment kunnen om de vluchtelingen te helpen, maar de situatie is overweldigend verschrikkelijk.

School
Een paar moeders vertellen me hoe ze hier terecht zijn gekomen. Ze komen uit Jonglei in Zuid-Sudan en hebben met hun kinderen meer dan 200 kilometer gelopen om hun leven te redden. Al hun bezittingen zijn vernield of geroofd, dus ze kwamen hier met alleen de kleren die ze dragen. Ze maken zich zorgen over hun kinderen. Hoe moet het ooit goed komen met ze, in deze omstandigheden? En volgende week begint het nieuwe schooljaar en hun kinderen zitten nu hier, ver weg, zonder school.
De pijn hierover is des te groter omdat de moeders weten hoe belangrijk een opleiding is. Zelf zijn ze nooit naar school geweest. Ook door oorlogsgeweld. En nu zien ze dat de geschiedenis zich herhaalt voor hun kinderen.

Nat
Een paar dagen later bezoek ik Baratuku, een ander vluchtelingenkamp. Hier is de situatie zo mogelijk nog erger dan in Nyumanzi. Het heeft geregend en omdat bijna niemand onderdak heeft, is alles nat. Ook hier staan lange, lange rijen mensen te wachten op een beetje water. En ook hier geen wc’s, geen gezondheidspost, geen opvang voor de kinderen. Het enige lichtpuntje is de ligging van het kamp vlakbij de oevers van de Nijl. Plan kan hier waterputten slaan!

Als noodhulpteam willen we het liefst meteen aan het werk. We hebben de plannen en de expertise, maar we hebben nog onvoldoende fondsen om alles te doen wat hier nodig is. We willen het van de daken schreeuwen: geef, geef! Laat deze mensen niet in de steek! Wij willen helpen en kunnen helpen, met veilig drinkwater, sanitaire voorzieningen, voedsel, onderwijs en psychosociale zorg. We kunnen oorlogen niet stoppen en natuurrampen niet voorkomen. Maar we kunnen wél levens redden en de toekomst van kinderen beschermen. Dus geef!”

Jimmy Tuhaise
Noodhulpteam, Plan International

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind