Een keerpunt in hun leven

2 december 2013

Door Davina Feeléus, account manager Institutional en Corporate Donors bij Plan Nederland

Saksham. Tot nu toe kende ik het project alleen op papier en van verhalen van collega’s. Maar na mijn bezoek aan het jongerenwerkgelegenheidsproject van Plan in India heb ik er nu niet alleen een gevoel bij, maar ook gezichten en persoonlijke verhalen.

Het succes van dit project heeft vooral te maken met twee belangrijke factoren: de locatie van de opleidingscentra in de eigen community (de slums in Delhi) en het betrekken van ouders. Hierdoor is het gelukt is om veel meisjes naar de opleidingscentra te krijgen (nagenoeg 50 procent van de studenten) en hen toegang te bieden tot de arbeidsmarkt.

Arbeidsbemiddeling – job placement – is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van het Saksham-project. Alle studenten krijgen na de opleiding een baan aangeboden. De brug naar een betere toekomst die anders nog buiten hun bereik was gebleven. Diverse werkgevers worden al bij het samenstellen van het programma betrokken en leren de studenten kennen tijdens de opleiding, in de klas of in hun stageperiode. Zij onderschrijven het succes van Saksham, omdat de studenten niet alleen de technische vaardigheden van de beroepsopleiding leren en Engels en computervaardigheden, maar ook soft skills als presentatie van jezelf in een sollicitatiegesprek, juiste kleding, werken in teamverband, omgaan met waarden en normen van een bedrijf en dergelijke.

Glans in hun ogen
Ook nadat ze een baan hebben gekregen, blijft Plan de jongeren nog een half jaar volgen en zo nodig begeleiden.
Tijdens mijn bezoek aan het project heb ik het hele proces gezien: we spraken met studenten, met jongeren die de opleiding al hebben afgerond en met een aantal moeders in de trainingscentra. Daarna bezochten we Costa Coffee en Pantaloons, twee werkplekken van Saksham-trainees in een groot winkelcentrum, waar we ook oud-studenten ontmoetten die vertelden over hun ervaring en hoe de training hun leven heeft veranderd. Aan het einde van de dag zaten we bij twee van hen thuis. Wat een contrast was dat. Maar hun trots en de glans in hun ogen zagen we niet alleen op hun werkplek, maar ook thuis bij hun ouders broers en zussen. Dat bracht een glimlach op m’n gezicht, die er nog steeds is. Het Saksham-project betekent daadwerkelijk een keerpunt in het leven van jongeren. Zij zijn trots op wat ze hebben bereikt en wij zijn dat ook!

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind