Banketbakker, ober, keukenhulp of toeristengids

3 juli 2012

Door Tanja

T.M.van-de-Linde-20071Tanja van de Linde, adviseur kinderrechten bij Plan Nederland is deze week in Brazilië voor de begeleiding van een project om kinderprostitutie tegen te gaan. Zij blogt de komende dagen over haar ervaringen.

Banketbakker, ober, keukenhulp of toeristengids

Life skills

Vooral in het noordoosten van Brazilië staan drugs en geweld de ontwikkeling van jongeren in de weg en worden veel meiden slachtoffer van seksuele uitbuiting.

Veel jongeren uit arme lagen van de bevolking hebben namelijk alleen een slechte of zelfs helemaal geen opleiding gehad. Werkloosheid en de uitzichtloosheid van hun bestaan dragen ertoe bij dat meiden in de prostitutie belanden. Zelf zijn zij niet in staat om seksuele uitbuiting te voorkomen en te bestrijden. Hoe zouden ze dat moeten doen? Samen met onze lokale partner Childhood Brazil werkt Plan daarom aan andere opleidingsmogelijkheden voor jongeren in zeven gemeentes in Pernambuco.

Vandaag bezochten we Tamandare en spraken met de jongeren die al bijna klaar zijn met de cursus van drie maanden voor banketbakker, ober, keukenhulp of toeristengisds. Ze waren allemaal enthousiast en vol vertrouwen dat een nieuwe baan tot de mogeljkheden behoort. Ze vertelden ook dat deze cursus anders is dan vorige cursussen die ze hebben gedaan. Childhood Brazil besteedt namelijk ook heel veel aandacht aan zogenaamde life skills – sociale vaardigheden. Ze leren dus niet alleen een vak en alle technische vaardigheden die daarbij horen, maar ook hoe je met respect met elkaar omgaat, hoe je je presenteert en hoe je voor een publiek spreekt. Dit zijn allemaal nieuwe vaardigheden voor jongeren uit vaak heel geweldadige gemeenschappen. Tijdens de cursus waren daardoor wat conflicten ontstaan, meestal door een crimineel vriendje of een ex-verloofde die verhaal kwam halen. Maar door de goede begeleiding van Childhood en Plan is alles gelukkig vreedzaam opgelost.

Kinderrechtencomité

CIMG2757In de gemeente Barreiros heb ik ook scholen bezocht die al drie jaar op rij door enorme overstromingen worden geplaagd. Veel bewoners hebben alles verloren, omdat hun huis weggevaagd werd door de modderstromen. Toch blijven ze positief over de toekomst. Ze hebben een kinderrechtencomités opgezet om problemen als seksueel geweld, drugs en tienerzwangerschappen tegen te gaan. De jonge youth mobilizers die ik sprak (vijf meisjes, vier jongens), zijn erg te spreken over het project. Ze lieten een presentatie zien over kinderhandel en safe internet en ze vertelden me dat ze mee hebben gedaan aan een grote actie in Recife om seksuele uitbuiting van minderjarigen tegen te gaan. Om de twee maanden treffen ze andere youth mobilizers en bedenken dan samen welke lobby- en advocacy-acties ze kunnen opzetten, op hun school en in hun gemeente.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind