Als een meisje NEE zegt…

18 november 2014

Blog door: Jet Bastiani, genderspecialist Plan Nederland

November 2014, New Delhi – De internationale MenEngage-conferentie in Delhi duurde vier dagen, waarin we ons bogen over de vraag hoe we mannen en jongens kunnen betrekken bij grotere gendergelijkheid. Er waren veel mannelijke deelnemers, waaronder veel Indiase mannen met het voornemen om de positie van meisjes en vrouwen te verbeteren en de overtuiging dat dit alleen lukt als jongens en mannen inzien dat de basishouding ten aanzien van vrouwen en meisjes moet veranderen.

blog Jet 2De noodzaak daarvan werd weer eens bevestigd toen ik de India Times opensloeg. Ik las over een groepsverkrachting in een auto. De daders achtten zichzelf niet schuldig want het meisje was immers een prostituee…
Een ander bericht maakte melding van een verkrachting van een jonge vrouw. De verkrachter vond dat hij zijn gang kon gaan omdat zij toch illegaal in het land was…

Olifantsman

Ook stond er een artikel in de krant in over de ’olifantman’, met foto’s van een jonge man met vreselijke tumoren op zijn gezicht en hals. Hij had tien jaar opgesloten gezeten in een schapenschuurtje, hoewel sommige mensen in zijn dorp dachten dat hij de reïncarnatie was van de hindoeïstische olifantsgod Ganesh. Een chirurg had zich over hem ontfermd en hem gratis geopereerd. Arme jongen, dacht ik. Maar volgens zijn moeder had hij zijn leven nu op orde, want zij had een bruid voor hem gevonden en nu is hij getrouwd. De eer van de familie is gered. Eind goed, al goed. Ik dacht aan het arme meisje in dit overduidelijk gearrangeerde huwelijk. Zou ze gelukkig zijn? Zou hij gelukkig zijn?

Als een meisje NEE zegt

Op een van de conferentiedagen kregen we Indiase filmpjes te zien die me deden denken aan een van de Sire-campagnes in Nederland: als een meisje NEE zegt, bedoelt ze NEE. Dat was ook de boodschap van een van de filmpjes. Een meisje en jongen zitten op een bankje in het park. Zij eet chocola en de jongen wil ook een stukje, maar krijgt niks. Hij wringt zich in de raarste bochten om een stukje te bemachtigen, maar het meisje blijft weigeren. Uiteindelijk bespringt de jongen haar letterlijk voor een hapje chocola. Het filmpje eindigt met de tekst: zou je zover gaan voor een stukje chocola? Waarom dan wel als het om seks gaat?

Belangrijke stap

Ik ben benieuwd of dit filmpje, dat de reactie van de jongen bewust in het absurde trekt, de gewenste impact heeft op de diepgewortelde onderdrukkersrol van mannen jegens vrouwen. Maar het is hoe dan ook een belangrijke stap om mannen te betrekken en hen op hun gedrag aan te spreken.

We moeten met z’n allen actie ondernemen en jongens en mannen daarbij betrekken. Alleen dan kunnen we de machtsongelijkheid tegengaan die discriminatie en geweld tegen vrouwen en meisjes in stand houdt. En alleen dan kunnen mannen afstand nemen van de dominante rol die zij moeten vervullen om ‘man’ te zijn en die hen op de keper beschouwd dus ook wordt opgedrongen.

 

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind