Welkom bij Plan Nederland. Fijn dat je onze site bezoekt! Plan Nederland maakt gebruik van cookies. Niet zo verrassend, maar wel heel handig. Voor ons maar zeker ook voor jou. Want met cookies zorgen we ervoor dat de website goed werkt en wij je een optimale gebruikerservaring kunnen bieden. We zetten bijvoorbeeld cookies van Google in om activiteiten op onze website te analyseren en onze pagina's te verbeteren. We plaatsen ook cookies van o.a. Microsoft, Facebook en Twitter voor social media- en advertentiedoeleinden. Zo kunnen wij gerichte campagnes voeren om meer mensen te bereiken zoals jij. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Je kunt je toestemming altijd weer intrekken. Lees meer hierover in ons cookiebeleid.

A Night Like This

  • 6 juni 2016

door Caro Emerald

Op bezoek bij de gezondheidsclub van Molo School in Tororo in Uganda ben ik echt onder de indruk van hoe goed de meisjes (en jongens) kunnen zingen. Gezondheidsclubs zijn groepen meisjes en jongens die na school op vrijdagmiddag een paar uur bij elkaar komen onder leiding van de lerares en meer leren over hygiëne en menstruatie. Dat doen ze door middel van toneelstukken, gedichten en liedjes. Ze zingen zo mooi dat het me ontroert en dat ik zelfs bijna moet huilen. Ik probeer mijn tranen weg te slikken, want ik wil niet dat ze denken dat ik hun optreden niet mooi vind.

Tieners zingen over menstruatie

Als het lied is afgelopen, vraag ik of ik het ook mag leren. De meisjes en jongens vinden het heel grappig dat ik mee zing en dans. En ik vind het weer mooi om te zien dat een stel tienermeisjes én jongens zingen over menstruatie. Dat zie ik in Nederland zo snel nog niet gebeuren.

Lerares worden

Caro Emerald
Foto: Bill Tanaka

Ik ben benieuwd naar hoe het leven van deze meisjes eruit ziet, wat doen ze, waar lopen ze tegenaan  en wat belemmert ze. Hoewel mijn Engels prima is, merk ik dat ze me niet altijd verstaan, het Ugandese Engels legt andere klemtonen en ze gebruiken andere woorden. Van de groep giechelende meisjes neemt Hope het vaakst het woord. Haar lievelingsvak op school is Engels en ze wil later graag lerares worden. Ik denk dat dat is omdat de leraressen op school er goed uitzien, ze hebben leuke kleren en mooi gekapt haar. Het is lastig om meer te weten te komen over hoe hun menstruatie ze belemmert, het is ook een privé onderwerp en niet voor iedereen.

 

Samen liedjes zingen

Hope kan prachtig zingen en ze zingt met haar vriendinnen meer liedjes voor me. Ze vinden het maar vreemd dat ik zangeres ben van beroep, voor Hope is dat moeilijk voor te stellen dat je daar je geld mee verdient. Ik zing ‘A Night like This’ voor en al snel kunnen ze meezingen. Hope zegt lachend dat ze het van de radio kent. Zou dat echt waar zijn?

Gemotiveerde meisjes

Het is ongeveer 15 minuten lopen naar het huis van haar oma, waar ze woont. Hope’s ouders zijn helaas overleden. Ze laat me trots de kamer zien die ze met haar zus deelt: twee matrassen in een donker kamertje waar ook een kip aan het broeden is. Het meest trots is ze op haar boeken, ‘s avonds leest ze die met behulp van een olielamp. Het grijpt me ontzettend aan waar Hope leeft, maar ik vind haar trots en motivatie om te leren ontroerend.

Het is indrukwekkend om te zien dat meisjes door de gezondheidsclubs leren wat menstruatie is en hoe ze zich schoon moeten houden. Ik denk dat dat essentieel is voor deze meisjes als ze naar school willen blijven gaan en later onderwijzers willen worden. Zeker voor meisjes die zo gemotiveerd zijn als Hope. Ik gun haar een hele mooie toekomst als lerares.

Caro Emerald Bag to SchoolBag to School

Om aandacht te vragen voor het Plan-project wat Caro heeft bezocht, heeft Plan Nederland drie tassen laten ontwerpen die in de filialen van de Bijenkorf en via de webshop te koop zijn. De opbrengst van de tas gaat naar het project in Uganda.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.