18+

19 februari 2015

Door Jet Bastiani, genderspecialist Plan Nederland

Blog1 Mozambique2 SDC11539Vanuit het raam van mijn appartement in Maputo, de hoofdstad van Mozambique, kijk ik precies op een levensgroot magentakleurig Plan-bord: 18+, de campagne tegen kindhuwelijken. En de Plan-auto waarmee we laatst werden opgehaald van het vliegveld is eveneens knalmagentakleurig. En ook hierop staat met grote letters: 18+

Blog1 Mozambique SDC11540Sinds half januari werk ik voor zes maanden bij Plan in Mozambique, als business development manager en adviseur 18+ en Girl Power-programma. Om veiligheidsredenen woon ik in een gegoede wijk van Maputo met veel uitgaansgelegenheden, bedrijven en kantoren. Ik heb hier de afgelopen twee weken weinig kinderen gezien. Wel veel jongeren die in een barretje zitten te praten en te drinken en jongens die je als telefoonkaart- en sigarettenverkopers constant aanklampen. Als we op een terrasje zitten wordt er een schare aan bonte doeken, schilderijen, houtsnijwerk en andere kunst vertoond. Veel jongemannen lopen hiermee te leuren en je kunt hier vanaf je stoel een totaalexpositie van Mozambikaanse ambachten voorbij zien komen.

Straatleven

’s Avonds laat zie ik opeens toch wat kleine kinderen. Het zijn jongetjes en ze liggen te slapen in een portiek naast een bar, waar afgrijselijk harde muziek uitkomt. Ze liggen met hun handen over hun oren en om hun voeten zijn plastic zakken gewikkeld. Ik verbaas me erover dat ze op zo’n plek kunnen slapen. Het straatleven is hard en maakt je blijkbaar overal immuun voor.

De volgende avond komt er een meisje van een jaar of 11 langs het terras met een schaal waarop allemaal kleine zakjes pinda’s liggen. 10 cent per stuk, vraagt ze. Achter haar staat een klein jongetje – haar broertje? – met ook een schaal pinda’s. Wanneer ik twee zakjes koop, pakt ze er een van haar eigen schaal en een van de schaal van het jongetje. Ze deelt het geld en ze lopen samen door.
Een meisje van die leeftijd dat ‘s avonds laat over straat moet zwerven om een inkomentje bij elkaar te sprokkelen… Hoe zouden haar ouders tegen een huwelijk voor hun dochter aankijken en welke afweging maak je dan als ouder? 18+, dus nog een jaar of zeven te gaan?

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind