Ranomi Kromowidjojo ambassadeur voor scholierenactie ‘Schaatsen en Zwemmen voor Water’

3 juni 2013

Tweevoudig Olympisch zwemkampioene Ranomi Kromowidjojo is ambassadeur geworden van de landelijke scholierenactie ‘Schaatsen en Zwemmen voor Water’. Dit is een sportieve en educatieve actie van Plan Nederland waarbij leerlingen van honderden Nederlandse basisscholen de ijsbaan op gaan of het zwembad induiken voor waterprojecten in Afrika. Kromowidjojo roept ouders, buren, vrienden en kennissen van scholieren op om hen te sponsoren. ‘Schaatsen en Zwemmen voor Water’ vindt plaats van 11 tot 22 november 2013. De opbrengsten van dit jaar komen ten goede aan waterprojecten op basisscholen in Uganda.

De tweevoudig Olympisch kampioene zet haar enthousiasme en zwemkennis in om bij te dragen aan een zo goed mogelijk resultaat. Ranomi Kromowidjojo: “Ik kan geen dag zonder water. Om in te zwemmen natuurlijk, maar ook om te drinken, mee te wassen en te koken. Ik steun deze actie van harte en ik roep ouders, buren, vrienden en kennissen op om de tienduizenden leerlingen van basisscholen die meedoen met ‘Schaatsen en Zwemmen voor Water’ te sponsoren. Ik hoop dat mijn tips en aanmoedigingen zullen bijdragen aan een zo goed mogelijk resultaat van de kinderen in het zwembad. Want hoe meer baantjes er hier getrokken worden, hoe meer kinderen in Uganda ook toegang krijgen tot schoon en veilig water.”

Monique van ’t Hek, directeur van Plan Nederland: “Het is fantastisch en uniek dat zwemidool Ranomi Kromowidjojo zich op deze manier inzet voor onze actie. Water lag aan de basis van haar grote successen en ook voor de jongens en meisjes in Uganda is schoon en veilig water belangrijk voor het behalen van successen op school. Namens Plan Nederland wens ik alle leerlingen een goede voorbereiding toe zodat we, geholpen door de zwemtips en goede wensen van Ranomi, afstevenen op een prachtig bedrag voor de leerlingen in Uganda.”

Schaatsen en Zwemmen voor basisschoolleerlingen in Uganda
Het evenement vindt plaats van 11 tot 22 november 2013. De opbrengsten van dit jaar worden besteed aan een waterproject in Uganda. In de regio Tororo worden op zoveel mogelijk basisscholen toiletten gebouwd, drinkwatervoorzieningen aangelegd en trainingen gegeven over hygiëne en onderhoud. Scholen kunnen zich nog aanmelden via het inschrijfformulier op de Plan-website.

Meisjes missen school door gebrekkige toegang tot schoon water
Weereldwijd overlijden nog iedere dag 1.800 kinderen jonger dan vijf jaar door vervuild water, onveilige toiletten en gebrekkige hygiëne. Door deze omstandigheden worden dagelijks ook duizenden kinderen ziek. In totaal gaan er jaarlijks 443 miljoen schooldagen verloren door water gerelateerde ziektes zoals cholera. Vooral meisjes worden gehinderd in hun ontwikkeling. Zij moeten voor hun zieke familieleden zorgen of zijn dagelijks uren bezig met het halen van water. Onderwijs voor meisjes is juist erg belangrijk om de armoedespiraal van een land te doorbreken. Opgeleide meisjes verdienen later meer en investeren daarvan een groter gedeelte dan jongens weer aan de gezondheid en ontwikkeling van hun eigen gezin en de gemeenschappen waarin zij leven.

Plan Nederland
Plan is een internationale kindgerichte ontwikkelingsorganisatie die zich al 76 jaar inzet om de levensomstandigheden van meisjes en jongens in ontwikkelingslanden te verbeteren. Plan werkt aan een wereld waarin meisjes en jongens dezelfde rechten en kansen krijgen, zodat alle kinderen zich volledig kunnen ontwikkelen. Plan doet dit door het uitvoeren van projecten in 50 ontwikkelingslanden.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Onder vermelding van de credits (Ruth Catsburg / Plan Nederland) mogen bijgaande foto’s van Ranomi Kromowidjojo worden gebruikt. Desgewenst kunnen deze foto’s ook in andere formaten worden aangeleverd.

Ranomi Kromowidjojo nam tijdens haar eigen zwemtraining in de drukke weken richting het WK een videoboodschap op waarin ze de deelnemende leerlingen succes wenst. Deze video is terug te vinden en te embedden via het YouTube-kanaal van Plan Nederland.

Voor meer informatie:
Plan Nederland
Nathalie van Dijk, persvoorlichter Plan Nederland
Tel: 020 549 55 01 / 06 15907222
E-mail: nathalie.van.dijk@plannederland.nl
www.plannederland.nl

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind