Plan pleit voor meer geld voor onderwijs tijdens rampen en conflicten

7 juli 2015

Plan International pleit samen met 26 andere organisaties voor een Humanitair Fonds voor Onderwijs tijdens Rampen op de conferentie voor onderwijs in Oslo. Tijdens deze internationale conferentie op 6 en 7 juli 2015 wordt gekeken hoe overheden, bedrijven en ngo’s ervoor kunnen zorgen dat kinderen die geen toegang tot onderwijs hebben, naar school kunnen gaan. Meer dan 28 miljoen kinderen ter wereld gaan niet naar school als gevolg van een conflict of ramp. In 2014 werd echter slechts 1% van alle humanitaire fondsen wereldwijd aan onderwijs besteed. Kinderen die niet naar school gaan, staan direct bloot aan de gevaren van kinderarbeid, kindhuwelijken, mensenhandel, misbruik en het rekruteren als soldaat. Daarom pleit Plan voor een fonds dat tijdens rampen en conflicten ervoor zorgt dat kinderen zo snel mogelijk weer naar school gaan.

Kinderen kunnen niet naar school

Beschadigde school in Sindhupalchowk, Nepal

Beschadigde school in Sindhupalchowk, Nepal

In Nepal zijn tijdens de aardbeving in april meer dan 36.000 klaslokalen vernietigd en 17.000 beschadigd: meer dan een miljoen kinderen konden hierdoor niet naar school. Tijdens de ebola uitbraak in West Afrika, konden 8,5 miljoen kinderen meer dan zeven maanden niet naar school. In Zuid Soedan zijn sinds december 2013 meer dan 9.000 kinderen gerekruteerd als soldaat. Scholen zijn niet alleen een plek waar kinderen onderwijs krijgen, ze zijn er veilig en kunnen daar beginnen aan het verwerken van hun trauma en keren terug in het ritme van het normale leven. Het is letterlijk levensreddend voor kinderen om naar school te kunnen gaan.

Het belang van onderwijs

Het doel van dit fonds is dat als er een ramp dreigt, er snel fondsen beschikbaar zijn om onderwijs te bieden in een directe noodsituatie. Ook worden organisaties in het veld gestimuleerd om een plan te maken om zo snel mogelijk tijdelijk onderwijs te kunnen bieden. Het fonds wordt ook toegepast in de fase van wederopbouw. Om de 28 miljoen kinderen weer in de schoolbanken te krijgen is 4 tot 5 miljard dollar nodig. Het geld zal onder andere moeten komen van donor landen, bedrijfsfondsen en het publiek. De 27 organisaties willen dat wereldleiders zich in Oslo uitspreken voor het belang van onderwijs te alle tijde en zich committeren aan het fonds.

Plan Nederland

Plan Nederland is lid van Plan International. Plan werkt aan duurzame armoedebestrijding en blijvende verbeteringen in de levensomstandigheden van kinderen, met speciale aandacht voor gelijke rechten en kansen voor meisjes. Als een natuurramp of geweldsconflict een van de gebieden treft waar Plan werkt, biedt Plan noodhulp en bescherming en draagt bij aan de wederopbouw. Plan werkt meestal al in het gebied of land waar de ramp zich voltrekt, kent de gemeenschappen en de lokale en nationale structuren en kan snel in actie komen.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie over Plan Nederland of HR beeldmateriaal: Katherine Knowles, persvoorlichter Plan Nederland: tel: 020 549 5598/ 06 17 144 852, e-mail: katherine.knowles@plannederland.nl

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind