Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

PERSBERICHT: Opvallende acties en evenementen in Amsterdam op Wereldmeisjesdag

Gum meisjes een betere toekomst

Amsterdam, 3 oktober 2013 – Op Wereldmeisjesdag, 11 oktober, vraagt ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland het publiek in actie te komen met een levensgrote gummuur op het Beursplein te Amsterdam. Voor 2 euro kunnen bezoekers een gum kopen en de obstakels die veel meisjes ondervinden (jong werken, uitbuiting, discriminatie) ter plekke uitgummen. Plan Nederland organiseert op en rond Wereldmeisjesdag diverse acties en evenementen om aandacht te vragen voor de positie van meisjes in ontwikkelingslanden. Op donderdag 10 en vrijdag 11 oktober zal de Beurs van Berlage ’s avonds in Amsterdam geheel roze kleuren. De activiteiten in Nederland maken onderdeel uit van een grootschalige internationale actiedag. Van Pakistan tot Canada en van Colombia tot Hong Kong worden acties en evenementen georganiseerd om aandacht te vragen voor deze problematiek.

Gum ze een betere toekomst Locatie: Beursplein, Amsterdam/online Tijden: 12.00 uur -16.00uur Onthulling geschiedt om 12.00 uur door Monique van ’t Hek, Maarten van Poelgeest en Zarayda Groenhart.

Plan vraagt de bezoekers letterlijk in beweging te komen door de rolschaatsen aan te trekken en een stuk van de afbeelding op de levensgrote muur uit te gummen. Zo verdwijnt de oorspronkelijke tekening van jonge, werkende meisjes en verschijnt een tekening van dezelfde meisjes in de schoolbanken. Ook bekend Nederland gumt de meisjes naar een betere toekomst. Onder andere Tess Milne, Mika, Zarayda Groenhart, Vivienne van den Assem, Annamarie Thomas, Jasmine Sendar, Laura Ponticorvo, Daphne Bunskoek, Plan Nederland directeur Monique van ‘t Hek en wethouder Maarten van Poelgeest van Amsterdam doen mee en leggen een persoonlijk statement af. Geïnteresseerden die niet in de gelegenheid zijn de actie te bezoeken kunnen op plannederland.nl een digitale gum kopen en een bijdrage leveren aan de toekomst van de meisjes.

Deze actie vindt gelijktijdig plaats in New York, Melbourne, Bern, Londen en Amsterdam.

Een roze statement Locatie: Beurs van Berlage, Amsterdam Tijden: Donderdag 10 en vrijdag 11 oktober van 19.00 uur tot 00.00 uur

Om de Girls First boodschap kracht bij te zetten, kleurt de Beurs van Berlage roze. Wereldwijd zullen op hetzelfde moment diverse gebouwen en belangrijke trekpleisters roze oplichten in Australië, Canada, Pakistan, Duitsland, Denemarken, Peru, Colombia, Guatemala, België, Zweden, Hong Kong, Noorwegen, Bolivia, Sierra Leone, Spanje, Togo, Ethiopië en Amerika.

Vechten voor je rechten Locatie: Hotel Arena, ’s-Gravesandestraat 51, Amsterdam Tijd: vanaf 20.00 uur tot 22.30 uur

Plan Nederland organiseert ’s avonds in samenwerking met MTV in Hotel Arena de finale van het programma Because I am a Girl Knock-Out!. Hierin vangen Zarayda Groenhart, Vivienne van den Assem, Jasmine Sendar en Laura Ponticorvo in de boksring letterlijk en figuurlijk klappen op voor meisjes in ontwikkelingslanden, die dagelijks een gevecht moeten leveren tegen onrecht. Aansluitend vindt vanaf 23.00 uur in Hotel Arena een feest voor jongeren plaats met optredens van onder andere Fajah Lourens, Mr. Polska, Jamie Westland, Jean, Valerio Zeno, Lucien Foort, Nega, Brown Hill en Fingerblast.

Overige activiteiten In het kader van de internationale actie ‘Raise your Hand’ biedt Plan op 8 oktober een petitie aan Secretaris Generaal Verenigde Naties Ban Ki Moon aan. Ruim 1 miljoen mensen, waaronder 23.000 uit Nederland, hebben de petitie voor onderwijs voor alle meisjes ondertekend.

Ook wordt op 11 oktober het Because I Am A Girl-rapport “The State of the World’s Girls 2013; In double Jeopardy: Adolescent Girls and Disasters” van Plan International gepresenteerd. Hierin aandacht voor de positie van meisjes tijdens rampsituaties. Adolescente meisjes zijn namelijk dubbel de klos bij een ramp: zij lopen meer risico een ramp niet te overleven, worden na een ramp vaker seksueel misbruikt en vaker uitgehuwelijkt. Het rapport is vanaf 11 oktober via plannederland.nl te downloaden.

Wereldmeisjesdag Vorig jaar riepen de VN 11 oktober uit tot Wereldmeisjesdag, na een succesvolle lobby van Plan. Plan vecht in 50 ontwikkelingslanden voor gelijke rechten en kansen voor meisjes. Miljoenen meisjes in ontwikkelingslanden worden achtergesteld, uitgebuit en gediscrimineerd, alleen omdat ze meisjes zijn. Ze moeten van jongs af aan werken terwijl hun broertjes naar school gaan, krijgen vaker te maken met diverse vormen van geweld, worden besneden en tegen hun zin uitgehuwelijkt. Het zijn allemaal obstakels die meisjes uit de schoolbanken houden, terwijl juist onderwijs voor meisjes een belangrijke motor voor vooruitgang is. Als meisjes langer naar school gaan verdienen ze later meer. Zij besteden daar een groot gedeelte weer aan hun gezin – een veel groter deel dan mannen – , waardoor hun kinderen gezonder zijn en meer naar school gaan.

Noot voor de redactie:

Wilt u erbij zijn? Graag aanmelden via onderstaande gegevens.

Voor meer informatie, interview- en fotoverzoeken Plan Nederland Sherien Verkaik, persvoorlichter Plan Nederland Tel: 020 549 5598/ 06 83943538/ E-mail: sherien.verkaik@plannederland.nl

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.