PERSBERICHT: Clowns helpen getraumatiseerde Filipijnse kinderen met kerst

23 december 2013

Amsterdam, 23 december 2013 – Plan stuurt deze feestdagen een groep clowns naar de Staande clownFilipijnen. De clowns brengen kinderen in de gebieden die door superorkaan Haiyan getroffen zijn weer aan het lachen en helpen hen zo om sneller te herstellen van het trauma dat zij hebben opgelopen. Kinderen en jongeren pakken ondanks de traumatische gebeurtenissen nieuwe rollen en verantwoordelijkheden op in de wederopbouw van hun gemeenschappen, maar zij hebben ook psychosociale steun nodig. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport “After Yolanda: What Children Think, Need and Recommend” van Plan en andere kinderrechtenorganisaties.

Kinderrechtenorganisatie Plan heeft in de getroffen gebieden verschillende kindvriendelijke ruimtes ingericht die kinderen een plek geven om te spelen, te leren en psychologische eerste hulp te krijgen, zodat ze in een veilige omgeving kunnen verwerken wat hen is overkomen. Als onderdeel van de wederopbouw werkt Plan ook samen met Clowns without Borders, een organisatie die zich wijdt aan het verlichten van leed in noodsituaties. Tussen 21 en 31 december zullen de clowns kinderen vermaken door op te treden in kindvriendelijke ruimtes, openbare gebouwen, opvangkampen, evacuatiecentra en scholen in Tacloban, Oost-Samar en Leyte. De shows zullen gevuld zijn met muziek, jongleren, acrobatiek en andere vormen van circusachtige optredens.

Dr. Unni Krishnan, hoofd van het noodhulpteam van Plan International: “Er zijn zes miljoen kinderen geraakt door Haiyan en zij hebben een zeer traumatische ervaring te verwerken. Sommige kinderen hebben nachtmerries of moeite met slapen, of ze worden teruggetrokken, angstig en soms agressief. Dat zijn allemaal normale reacties op de abnormale, traumatische gebeurtenis die ze hebben meegemaakt. Deze benadering met clowns, die plezier combineert met psychologische en humanitaire steun, kan kinderen bereiken en hen helpen om sneller te herstellen.”

Zang en dans
Simpele activiteiten zoals verhalen vertellen en eenvoudige spelletjes spelen kunnen worden gebruikt om kinderen op te monteren en te kalmeren. Plan en Clowns without Borders hebben een programma opgesteld met de stress en angst van kinderen als uitgangspunt. Met optredens, van zang en dans, zullen de shows helpen om kinderen op te beuren, hun zelfvertrouwen te vergroten en te genezen. In de act zullen ook boodschappen zitten over emotionele steun, veiligheid, onderwijs, gezondheid, hygiëne en herstel.

Michael O’Neill, Clowns without Borders: “Vanuit onze ervaring weten we dat zulke shows kinderen een emotionele uitlaatklep bieden en jongeren en volwassenen helpen te herstellen van traumatische ervaringen. Lachen verlicht spanning en bevordert het herstelproces. Door de lens van de clown worden de meest absurde of overweldigende situaties dragelijker en lichter.”

Bang voor de volgende storm
Uit interviews met kinderen zes weken nadat Haiyan land trof, blijkt dat hun belangrijkste wensen zijn: het herbouwen van huizen, teruggaan naar school en het herstellen van elektriciteit. Velen gaven aan bang te zijn voor een volgende storm, maar tegelijkertijd ook gretig te zijn om meer te leren over hoe zij zich kunnen voorbereiden op toekomstige rampen. Het rapport “After Yolanda: What Children Think, Need and Recommend” onthult ook dat kinderen en jongeren een cruciale rol gespeeld hebben in de evacuatie en paraatheid voor de storm Haiyan, wat duizenden levens heeft gered.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind