PERSBERICHT: Campagne wijst voetbalsupporters op kinderprostitutie tijdens WK

9 mei 2014

Voetballiefhebbers die voor het Wereldkampioenschap naar Brazilië afreizen, worden de komende weken attent gemaakt op kinderprostitutie in het Zuid-Amerikaanse land. Met de campagne Don’t Look Away vragen Plan Nederland, ECPAT, Free a Girl en Terre des Hommes in samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie aandacht voor seksuele uitbuiting van minderjarigen in en rondom de WK-steden. Oranjefans krijgen een flyer mee om misstanden te melden en voordat de oranjekoorts in juni losbarst, worden zij geïnformeerd via een advertentiecampagne.  De campagne wordt ondersteund door reisorganisatie TUI Nederland en brancheorganisatie ANVR door onder meer een ‘inflight magazine’.

Boegbeeld van de campagne is oud-international John de Wolf. Hij trapt de campagne Don’t Look Away vrijdag 9 mei af op het veld van zijn club Sparta, samen met minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. De oud-voetballer is de komende week te zien in advertenties waarin hij aandacht vraagt voor kinderprostitutie in Brazilië. In het SBS6-programma Hart van Nederland wordt daarnaast een reportagereeks uitgezonden over het bezoek van John de Wolf aan Brazilië, waar hij samen met zijn zoons projecten tegen kinderprostitutie bezocht.

De boodschap Don’t Look Away wijst vooral op het nemen van verantwoordelijkheid als supporters misstanden signaleren. Zij kunnen hiervan melding maken via www.meldkindersekstoerisme.nl of vanuit Brazilië bellen naar het telefoonnummer +55 100.

Uit een gezamenlijk onderzoek van de vier kinderrechtenorganisaties begin dit jaar blijkt dat  kinderprostitutie een alledaags probleem is in Brazilië, dat aan de vooravond van een groot sportevenement zoals het WK toeneemt. Speelsteden trekken niet alleen veel mannelijke supporters aan die buiten de stadions op zoek gaan naar vertier, maar ook kwetsbare jongeren die op zoek zijn naar inkomen en zich aanbieden voor seks.

———————————————————————————————-
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie over de campagne of het onderzoek kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de diverse organisaties:
Plan Nederland, Martien Swart, 06 218 45 284 of Nathalie van Dijk, 06 159 07 222
ECPAT, Theo Noten, 06 304 27 209
Free a Girl, Nicole Franken, 020 716 3933 | 06 242 42 085
Terre des Hommes, Heleen Slob, 070 310 5000 | 06 182 20 452

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind