Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Mabel van Oranje lanceert Girls Not Brides Nederland

Nationaal netwerk voor het tegengaan van kindhuwelijken

Vandaag lanceerde Mabel van Oranje, voorzitter van Girls Not Brides samen met Ariette Brouwer, (directeur Simavi), Monique van ’t Hek (directeur Plan Nederland) en Jeroen den Tex (directeur Stichting Kinderpostzegels Nederland) namens de 3 Nederlandse allianties die zich inzetten tegen kindhuwelijken* Girls Not Brides Nederland; het nieuwe netwerk dat zich richt op kennisuitwisseling en gezamenlijke activiteiten om kindhuwelijken internationaal en nationaal te voorkomen. Girls Not Brides is een wereldwijd netwerk van meer dan 600 organisaties verspreid over 80 landen die kindhuwelijken bestrijden. De lancering vond plaats in Amsterdam.

kindhuwelijkenGirls Not Brides Nederland is opgericht door dertien Nederlandse organisaties, die op hun beurt weer met tientallen partnerorganisaties in Afrika en Azië samenwerken. Doel van Girls Not Brides Nederland is kennis te delen en te vergroten en het onderwerp van kindhuwelijken op de Nederlandse politieke agenda te houden. Verder wil het kindhuwelijken in eigen land aan de kaak stellen. In Nederland worden jaarlijks 250 kindhuwelijken gesloten (cijfers Universiteit Maastricht). Verschillende Nederlandse organisaties die actief zijn op dit onderwerp hebben toegezegd zich aan te sluiten.

small-Girls Not Brides-028Mabel van Oranje, voorzitter van Girls Not brides: “Girls Not Brides Nederland is het achtste nationale partnerschap van Girls Not Brides: het wereldwijde samenwerkingsverband om kindhuwelijken te beëindigen. De lancering van Girls Not Brides Nederland komt op een moment dat we bemoedigende vooruitgang boeken in het beëindigen van kindhuwelijken. Toch moeten de wereldwijde inspanningen worden versneld als we willen voorkomen dat het aantal vrouwen dat getrouwd is als kind het getal 1,2 miljard bereikt in 2050. Nederland is al een wereldleider in de aanpak van kindhuwelijken; de Nederlandse overheid, donoren en niet-gouvernementele organisaties leveren elk waardevolle bijdragen. In de komende jaren is het belangrijk om nauw samen te werken met de regeringen van de landen waar kindhuwelijken veel voorkomen. Het is ook van cruciaal belang om de lokale organisaties te ondersteunen die de realiteit van de gemeenschappen waar meisjes te jong trouwen begrijpen. Zij zijn vaak degenen die met meisjes zelf werken en ze leren eigen keuzes te maken – en ze zijn in staat op een effectieve en geloofwaardige wijze de ouders en lokale leiders te helpen begrijpen waarom het uitstellen van de huwelijksleeftijd goed is voor hun meisjes en hun gemeenschappen. Door te werken in partnerschap, zullen we in staat zijn een wereld te creëren waar elk meisje haar volledige potentieel kan benutten en de kans krijgt haar dromen te verwezenlijken.”

Vijftien miljoen meisjes per jaar

Wereldwijd worden jaarlijks vijftien miljoen minderjarig meisje uitgehuwelijkt. Vaak gedwongen, en met een veel oudere man. 90% van de tienerzwangerschappen vindt plaats binnen het huwelijk. Complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling zijn wereldwijd de op een na voornaamste doodsoorzaak onder 15-19 jarige meisjes.

—————————–Einde—-bericht——————————

Voor meer informatie: Charlotte Smit, persvoorlichter, 06 – 81619414 of charlotte.smit@plannederland.nl

 

* De drie Nederlandse kindhuwelijk allianties zijn:
Her Choice; Stichting Kinderpostzegels, The Hunger Project, International Child Development Initiatives, Universiteit van Amsterdam

Yes I Do; Plan Nederland, Rutgers, Amref Flying Doctors, CHOICE for Youth and Sexuality, Koninklijk Instituut voor de Tropen

More Than Brides; Save the Children Nederland, Simavi, Oxfam Novib, the Population Council
Deze drie oprichters werken in partnerschap met het Ministerie van Buitenlandse Zaken in 5 jarige programma’s (2016-2020) in meer 20 landen om kindhuwelijken tegen te gaan.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.