Kinderen kwetsbaar voor kindhuwelijken en kinderarbeid in door ebola getroffen landen

20 maart 2015

PERSBERICHT
De toekomst van kinderen in West-Afrika staat op het spel

Amsterdam – n jaar na de eerste ebola-melding, staat de toekomst van duizenden kinderen op het spel. Dat blijkt uit het onderzoek Ebola, beyond the health emergency van Plan International. Kinderen zijn nog jarenlang extra kwetsbaar voor de gevolgen die de ziekte met zich mee brengt. Het virus heeft, naast het menselijk leed, de economische vooruitgang in Guinee, Sierra Leone en Liberia totaal stilgezet. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de positie van kinderen en meisjes in het bijzonder. Plan vreest vooral voor een toename van kinderarbeid en het aantal kindhuwelijken.

De ebola-epidemie in West-Afrika heeft grote gevolgen voor de economieën van de getroffen landen. De handel en de toeristische sector hebben het zwaar te lijden. Daarnaast zijn veel families één of beide kostwinnaars verloren en hebben ze grote moeite om rond te komen. Uit het onderzoek van Plan blijkt dat dit verminderde gezinsinkomen in veel gevallen betekent dat kinderen moeten gaan werken. Of dat meisjes door het wegvallen van de moeder, aangewezen zijn om voor jongere kinderen en het huishouden te zorgen. En om de toekomst van hun dochters in onzekere tijden veilig te stellen, kiezen ouders vaker (noodgedwongen) om hun dochter op te jonge leeftijd uit te huwelijken. Hierdoor krijgen deze kinderen geen onderwijs: zonder onderwijs staat hun toekomst op het spel.

Recht op onderwijs

Girls in school in MoyambaPlan International dringt er daarom bij de regeringsleiders van Guinee, Sierra Leone en Liberia op aan dat onderwijs speerpunt is van hun wederopbouwprogramma’s. Plan zal zich voor het recht op onderwijs blijven inzetten, net als vóór de ebola-uitbraak. “Kinderen moeten naar school: zij zijn de investering voor een weer bloeiende economie”, aldus Monique van ‘t Hek, directeur Plan Nederland. “We weten dat wanneer meisjes naar school gaan zij later een beter inkomen hebben en ze hun kinderen ook weer naar school sturen.”

Ebola uitbraak precies een jaar geleden

Op 23 maart 2014 rapporteerde de Wereldgezondheidsorganisatie dat het Ministerie van Volksgezondheid van Guinee ebola in vier districten in het zuidoosten van het land had vastgesteld. Kort daarna werd ook in Sierra Leone en Liberia ebola vastgesteld.

Plan Nederland

Plan Nederland is lid van Plan International. Plan werkt aan duurzame armoedebestrijding en blijvende verbeteringen in de levensomstandigheden van kinderen, met speciale aandacht voor gelijke rechten en kansen voor meisjes. Plan doet dit door het uitvoeren van kindgerichte gemeenschapsprojecten in 50 ontwikkelingslanden. Plan komt wereldwijd op voor betere naleving van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind. www.plannederland.nl

———Einde bericht———
Noot voor de redactie, niet voor publicatie.
Noodhulp coördinator Melle Brinkman was in februari in Guinee voor ebola bestrijding en is beschikbaar voor interviews.

Voor meer informatie, interviewverzoeken of het opvragen van HR beeldmateriaal
Katherine Knowles, persvoorlichter Plan Nederland
Tel: 020 549 5598/ 06 17 144 852 e-mail: katherineknowles@plannederland.nl

Lees hier het hele onderzoek van Plan International: Ebola, beyond the health emergency 

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind