Caro Emerald en Pip Pellens voor Plan Nederland naar Uganda

8 mei 2016

Amsterdam, 6 mei 2016 – Op maandagochtend 9 mei vertrekken zangeres Caro Emerald en actrice/presentatrice Pip Pellens naar Uganda. Beiden zijn ambassadeur van de campagne Bag to School van Plan Nederland over hygiëne voor meisjes rondom hun menstruatie. In Uganda gaan Caro en Pip meisjes ontmoeten bij wie menstruatie een serieuze belemmering is om hun school af te maken. Het is de eerste keer dat ze op reis gaan voor Plan.

Geen schooldiploma

Er is veel onwetendheid over menstruatie in Uganda en ongesteldheid wordt omgeven door mythes. Door gebrek aan kennis en toegang tot maandverband missen meisjes elke maand 4 tot 5 dagen school. Een achterstand die veel meisjes nauwelijks meer inhalen: ze kunnen school niet meer bijbenen, haken voortijdig af en tekenen daarmee hun toekomst. Want zonder schoolopleiding zijn hun latere mogelijkheden voor werk en inkomsten voor altijd beperkt. Daarnaast neemt door onwetendheid en beperkte mogelijkheden de kans tienerzwangerschappen, seksueel overdraagbare ziektes en kindhuwelijken voor deze meisjes schrikbarend toe. Caro Emerald: “Het is onvoorstelbaar dat iets wat zo normaal is, zo’n belemmering is voor meisjes in Uganda. Ik kijk er naar uit om deze spannende reis te maken en te zien wat Plan doet om dit te voorkomen.”

Voorlichting en een inkomen

Pip 2Het menstrual hygiene management project van Plan Nederland zorgt ervoor dat meisjes weer naar school gaan door voorlichting te geven op scholen en in gemeenschappen, te praten met onderwijzers en te zorgen voor sanitaire voorzieningen. Daarnaast traint Plan vrouwen om maandverband te verkopen en tegelijkertijd voorlichting te geven. Caro Emerald en Pip Pellens reizen naar Uganda om met eigen ogen te zien hoe Plan ervoor zorgt dat deze meisjes op school blijven. In juni lanceert Plan Nederland in de Bijenkorf in Amsterdam de Bag to School: drie speciaal ontworpen clutches waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan dit project in Uganda.

Plan Nederland

Plan Nederland is lid van Plan International. Plan werkt aan duurzame armoedebestrijding en blijvende verbeteringen in de levensomstandigheden van kinderen, met speciale aandacht voor gelijke rechten en kansen voor meisjes. Plan doet dit door het uitvoeren van kindgerichte gemeenschapsprojecten in 51 ontwikkelingslanden. Plan komt wereldwijd op voor betere naleving van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind. www.plannederland.nl

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Voor meer informatie: Katherine Knowles, persvoorlichter Plan Nederland, tel: 06 17 144 852, e-mail: katherine.knowles@plannederland.nl. Na afloop van de reis is er rechtenvrij beeldmateriaal beschikbaar.

Inspireer je vrienden

Links

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 25 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind