Goede informatie essentieel om ebola-uitbraak onder controle te krijgen

2 april 2014

Goede informatie en kennis over voorzorgsmaatregelen zijn essentieel om de verspreiding van ebola een halt toe te roepen. Mensen moeten weten wat ze zelf kunnen doen om zich te beschermen tegen besmetting met het dodelijke virus. 

De ebola-epidemie, die in het zuiden van het West-Afrikaanse Guinée begon, heeft zich verspreid naar de Guineese hoofdstad Conakry en naar de grensprovincie van buurland Liberia, waar één ebola-dode is gevallen. In totaal zijn inmiddels 83 mensen aan ebola overleden.

“Het is een race tegen de klok om de verspreiding van ebola te voorkomen”, zegt Adama Coulibaly, regiodirecteur van Plan in West- en Centraal-Afrika. “Het belangrijkste daarbij is goede informatie om te voorkomen dat mensen in paniek raken en de dingen gaan doen die juist contraproductief zijn. Er is geen vaccin tegen ebola, maar simpele maatregelen als handen wassen kunnen besmetting voorkomen en de epidemie stoppen.”

Wilde geruchten
Uit de getroffen regio komen verschrikkelijke verhalen. Het ebola-virus maakt mensen binnen korte tijd doodziek, met hoge koorts en ernstige interne bloedingen. Deze afschuwelijke symptomen voeden blinde angst en wilde geruchten. Vorige week brak paniek uit op een lokale markt door het verhaal dat het ebola-virus zich via de lucht zou verspreiden en mensen door simpelweg te ademen ziek zouden worden.

Preventie
Plan werkt samen met overheden en andere hulporganisaties in de besmette districten in Guinée en Liberia om met grootschalige publiekscampagnes de juiste informatie bij de mensen te krijgen. “Preventie is de enige manier om de ebola-uitbraak onder controle te krijgen”, benadrukt Berenger Berehoudougou, noodhulpexpert van Plan in West-Afrika. “Dus doen we er alles aan om die boodschap over het voetlicht te krijgen. Posters, leaflets, radio, sms-berichten, televisiespots, krantenberichten, we gebruiken alle mogelijke kanalen om alle uithoeken van het gebied te bereiken waar ebola is geconstateerd en mensen te vertellen hoe ze zichzelf tegen besmetting kunnen beschermen.”

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind