De kippen van Killiluini

19 september 2013

Door Jan

Ze moeten erg lachen als ik vraag of die hokjes niet te klein zijn voor zoveel kippen, de vrouwen in Kililuini. Heb je dat weer; laten ze hun prachtige project zien en dan komen die muzungu’s (blanke buitenlanders) met dat soort vragen. Nee hoor, ze hebben het heel goed de kippen, want de hokken zijn vooral voor ’s nachts. Overdag mogen ze naar buiten en op het erf rondlopen.

Blog-Jan-de-kippen-van-KilliluiniHun kippenproject begon in 2012 met behulp van het Machakos-veldkantoor van Plan Kenia, om een inkomstenbron te creëren. Een groep vrouwen (nu in totaal 11) begon elk met vijf hennen en een haan. Nu hebben ze er ieder zo’n 150 a 200. De kippen verkopen ze op de markt en gebruiken ze voor eigen voedsel.  Het is een vrouwenproject. Groot vee is voor de mannen, pluimvee voor de vrouwen. Ja, een hok bouwen, dat is een bijdrage van de mannen, maar dat is het wel zo ongeveer.

De rol van Plan hierbij was eigenlijk vooral het opzetten van de coöperatie en het geven van trainingen voor samenwerking en aanpak. De vrouwen kenden elkaar niet goed,, maar ze zijn door dit project een groep geworden die elke donderdag bij elkaar komt om het project te bespreken en de samenwerking met andere coöperaties in het gebied. Op dit moment bekijken ze de mogelijkheden om een bijenhouderij te beginnen.

Blog-Jan-de-kippen-van-Killiluini2Op deze manier gaan de gezinsinkomsten omhoog. De vrouwen zijn zelfbewuster geworden en krijgen meer grip op hun leven. Ze zijn trots op hun project en laten ons bezoekers trots proeven van een middagmaaltijd: rijst, boontjes, aardappelen en…. kip.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind