Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

In Zuid-Sudan staat de toekomst van duizenden kinderen op het spel

Het escalerende conflict in Zuid-Sudan heeft al meer dan 1000 mensen het leven gekost. Minstens 200.000 mensen zijn gevlucht voor het geweld, onder wie zo’n 100.000 kinderen. Plan maakt zich grote zorgen over hun toekomst, ook omdat het onderwijs volledig is ontwricht door de gewelddadigheden.

In de jongste staat van de wereld braken op 15 december gevechten uit tussen rebellentroepen en het regeringsleger, dat loyaal is aan president Salva Kiir. Vooral de regio’s Jonglei State en Unity State liggen onder vuur en ook in de hoofdstad Juba wordt gevochten. Scholen worden door de rebellen gesloten of vernield. Schoolboeken worden verbrand en schoolmeubilair gevorderd.

Vluchtelingen

In Awarial State, zo’n 140 kilometer van Juba, slapen tienduizenden vluchtelingen in krappe tentjes of in de open lucht. Ze hebben nauwelijks te eten, geen veilig drinkwater en zonder sanitaire voorzieningen wordt de hygiëne met de dag slechter. Plan zorgt voor bijvoeding van ondervoede kinderen en werkt aan een uitgebreider noodhulpprogramma voor de vluchtelingen.

Analfabetisme

De huidige crisis heeft enorme humanitaire gevolgen, niet alleen op de korte termijn, maar ook voor de toekomst. Het aanhoudende geweld dreigt geboekte successen in de ontwikkeling van Zuid-Sudan namelijk ongedaan te maken, zoals in de kwetsbare onderwijssector.

Sinds de onafhankelijkheid in 2011 heeft de Zuid-Sudanese overheid veel geïnvesteerd in het opbouwen van een onderwijssysteem om het torenhoge analfabetisme in het land aan te pakken. Het percentage analfabeten onder de Zuid-Sudanese bevolking is het hoogste van de wereld.

Begin februari start het nieuwe schooljaar. Als de situatie dan niet is verbeterd, blijven de scholen die nog overeind staan dicht en kunnen vluchtelingenkinderen niet naar huis. Duizenden kinderen missen dan de kans op onderwijs.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.