Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Zimbabwe verbiedt kindhuwelijken

Zimbabwe heeft met een wetswijziging de minimumhuwelijksleeftijd verhoogd naar 18 jaar. Sectie 22 van de Zimbabwaanse huwelijkswet, waarin de minimumhuwelijksleeftijd voor meisjes op 16 jaar was gesteld, is met een uitspraak van het Constitutioneel Hof ongrondwettelijk verklaard. Kindhuwelijken zijn daarmee in Zimbabwe verboden. Niemand jonger dan achttien, geen meisje en geen jongen, mag trouwen.
Na Malawi is Zimbabwe het tweede Afrikaanse land dat kindhuwelijken verbiedt.

kindhuwelijkenPlan is blij met deze wetswijziging. “Het is een baanbrekende uitspraak van het Hof”, zegt Lennart Reinius, directeur van Plan in Zimbabwe. “Want kindhuwelijken zijn een schending van de meest fundamentele rechten van kinderen, waarvan vooral meisjes slachtoffer zijn. Het ontneemt meisjes het recht op onderwijs, bescherming, werk en de vrijheid zelf te kiezen met wie en wanneer zij willen trouwen en kinderen willen krijgen.”

18+

In het kader de 18+-campagne werkt Plan onder meer in Zimbabwe aan het uitbannen van kindhuwelijken. De wetswijziging is een belangrijke stap in de goede richting, maar Plan dringt er bij de Zimbabwaanse overheid op aan om ook de wetten aan te passen, die nog in strijd zijn met de nieuwe minimumhuwelijksleeftijd.

Reinius: “Bij Plan blijven we ons onverminderd inzetten om verandering te bewerkstelligen in de waarden, normen en attitudes die aan kindhuwelijken ten grondslag liggen. De wetswijziging zorgt voor extra momentum in onze gezamenlijke inspanningen om een einde te maken aan deze schadelijke praktijk.”

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.