Zika in Brazilië: diagnose blijft lastig

17 maart 2016

Francyane (29) en haar dochter Suellen (10) waren allebei ziek. Hoofdpijn, koorts en jeukende huiduitslag. Moeder en dochter, die in een klein dorp in het noordoosten van Brazilië wonen, dachten dat ze waarschijnlijk dengue (knokkelkoorts) hadden, of chikungunya, twee ziektes die hier veel voorkomen. Aan zika hadden ze niet gedacht.

Zika in Brazilie1 201602-BRA-15-lprDiagnose van zika blijft lastig. De symptomen van de ziekte lijken veel op die van dengue en chikungunya en een test is in de meer afgelegen gebieden van Brazilië niet beschikbaar. Ook artsen daar hebben dus moeite met het vaststellen van de verschillen. Symptoombestrijding – paracetamol tegen de koorts – is de enige mogelijke behandeling. Er is nog geen vaccin en geen medicatie tegen zika.

Ongerust

Net als overal elders waar het zika-virus de kop heeft opgestoken, was de ziekte ook in Brazilië tot voor kort onbekend. Maar nu maakt iedereen zich ongerust. Het virus wordt in verband gebracht met honderden baby’s die werden geboren met microcephalie, een te kleine schedel, nadat hun moeder tijdens de zwangerschap was besmet. Bovendien is het regentijd in het noordoosten van Brazilië en dat creëert perfecte condities voor de muggen die het virus verspreiden.

“Als we de juiste diagnose niet kunnen stellen, wordt de bestrijding van het zika-virus een stuk moeilijker”, zegt Unni Krishnan, hoofd rampenbestrijding bij Plan. “Toch moeten we het verspreidingsgebied zo snel mogelijk in kaart zien te brengen, zodat we adequate maatregelen kunnen treffen en moeders en kinderen kunnen beschermen.”

Muggenbestrijding

“Goede voorlichting is in elk geval heel erg belangrijk”, stelt Raul Rodriquez Choto, manager rampenbestrijding van Plan in de regio Latijns-Amerika. “Juist in de afgelegen gebieden moeten mensen weten wat ze zelf kunnen doen om besmetting te voorkomen.”

Zika in Brazilie2 201602-BRA-07-lprBehalve het distribueren van veilige, muggenvrije watercontainers, organiseert Plan in samenwerking met de overheid publiekscampagnes en workshops op scholen. Het gaat daarbij vooral over oppassen voor muggen en muggenbestrijding, zoals het belang van opruimen en schoonmaken, van emmers, flessen en alle andere denkbare plekken waar plasjes stilstaand water kunnen ontstaan. Want daarin leggen muggen hun eitjes.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind