Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

World Humanitarian Summit: steun voor meisjes in de frontlinies van rampen

Een Plan-delegatie van meisjes uit alle werelddelen benadrukte op de allereerste World Humanitarian Summit in Turkije de noodzaak om extra aandacht te geven aan meisjes in de frontlinies van rampen. Want tijdens en na een ramp worden de rechten van meisjes vaak geschonden en hun belangrijke rol bij noodhulp en wederopbouw wordt genegeerd.

World Humanitarian SummitDe eerste World Humanitarian Summit vindt plaats tegen een achtergrond van immense humanitaire problemen. Als gevolg van oorlog, gewelddadige conflicten en natuurrampen hebben meer dan 125 miljoen mensen humanitaire hulp nodig; meer dan de helft van hen zijn kinderen.
Kinderen worden disproportioneel zwaar getroffen in een noodsituatie, en vooral adolescente meisjes lopen bij rampen en andere crises groot gevaar.

Luisteren naar meisjes

World Humanitarian SummitIn het onderzoeksrapport ‘State of the World Girls: Adolescent Girls and Disasters’ uit 2013 toonde Plan al aan hoe belangrijk het is om in noodsituaties de rechten van meisjes te waarborgen, naar hen te luisteren en hen te betrekken bij de noodhulprespons. De ‘Agenda for Humanity’, die op de Summit is gelanceerd, onderschrijft dit. Bij humanitaire acties moeten de behoeften van jongeren – onder wie adolescente meisjes – worden onderkend, hun stem moet worden gehoord en hun belangrijke rol bij noodhulp en wederopbouw moet meer aandacht krijgen.

World Humanitarian SummitPlan is blij met de ambitieuze Agenda for Humanity. Want in de praktijk blijkt dat meisjes sleutelfiguren kunnen zijn bij effectieve noodhulp – als zij de kans krijgen en als naar hen wordt geluisterd. Bij de noodhulpacties van Plan – van de ebola-crisis in West-Afrika tot de recente noodhulprespons op de aardbeving in Ecuador – spelen meisjes een belangrijke rol. Ze ondersteunen bewustwording, distribueren noodhulpgoederen, bieden psychosociale zorg en geven Plan belangrijke feedback uit de communities.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.