Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Wereldwaterdag: schoon water redt kinderlevens in Mali

De Malinese tweeling Hawa en Adama blaakt van gezondheid. De mollige baby’tjes zijn de oogappels van hun trotse ouders, die dankbaar zijn dat het zo goed met hen gaat. En dat is vooral te danken aan het nieuwe drinkwatersysteem in hun dorp.

Wereldwaterdag1 201403-MLI-06-lprDe kindersterfte in Kangole, een dorp in de Malinese Koulikoro-regio was jarenlang schrikbarend hoog. De oorzaak daarvan waren door vervuild water veroorzaakte ziektes, zoals diarree, dysenterie en bilharzia, want in Kangole was geen drinkwatersysteem. De dorpelingen hadden geen andere keus dan water te gebruiken uit riviertjes en open bronnen. Dit water veroorzaakte grote gezondheidsproblemen, vooral bij jonge kinderen.

Tweeduizend kinderlevens per dag

Wereldwijd is gebrek aan veilig drinkwater en hygiëne een enorm probleem, dat dagelijks zo’n tweeduizend kinderlevens kost. Water, sanitatie en hygiëne (WASH) is daarom een van de pijlers van het werk van Plan. In 2014 alleen al investeerde Plan € 42.435,000 in drinkwater en sanitatie. Plan verbeterde in dat jaar voor 835.207 huishoudens de sanitaire voorzieningen en legde 4.112 waterpunten aan.

30 nieuwe pompen

Wereldwaterdag2 201403-MLI-07-lprOok Kangole kreeg twee waterpompen. Dit gebeurde in het kader van een groot WASH-programma van Plan voor 45 dorpen in de regio, waarin 30 nieuwe pompen zijn aangelegd en 12 oude pompen zijn hersteld en verbeterd. Voor ruim 1.200 mensen is het leven sindsdien volledig veranderd, onder wie Sata Samake, de moeder van de kleine Hawa en Adama. “Het lijkt wel alsof ziekte en slechte gezondheid helemaal zijn verdwenen uit ons dorp nu we onze eigen waterpompen hebben”, zegt ze. “Moeders als ik, met kleine kinderen, hebben ons jaren en jaren verschrikkelijke zorgen gemaakt of onze kleintjes wel zouden overleven. Dat hoeft nu niet meer.”

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.