Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Wereld Toilet Dag: tien toiletfeiten

  • 19 november 2016

Stel je voor, je moet altijd je behoefte doen in het open veld. Altijd het gevaar dat je wordt bespied of lastig gevallen. Altijd de kans dat je ziekten als diarree of darmparasieten oploopt. Voor één op de drie mensen wereldwijd is dit de dagelijkse realiteit. Zij hebben geen toegang tot toiletten en veilig drinkwater.

Op Wereld Toilet Dag vraagt Plan aandacht voor de 2,4 miljard mensen zonder toilet. Hoeveel van deze toiletfeiten wist jij al?

wereld toilet dag1. 2,4 miljard mensen hebben geen fatsoenlijk toilet. 1,1 miljard mensen moeten zelfs in het open veld hun behoeften doen. Dat zijn net zo veel mensen als de inwoners van Noord-, Midden-, en Zuid-Amerika bij elkaar.

2. De gemiddelde persoon doet vier tot tien keer per dag zijn of haar behoefte. Dat kan dus oplopen tot 3.650 keer per jaar! Stel je voor wat voor een uitdaging en ongemak het is om dat te doen zonder een toilet.

3. Wereldwijd produceren mensen jaarlijks 290 miljard kilo uitwerpselen. Dat is behoorlijk wat poep! Toiletten kunnen voorkomen dat uitwerpselen zich verspreiden in de omgeving en zorgen voor besmetting door bacteriën.

wereld toilet dag4. In de afgelopen 200 jaar hebben toiletten er voor gezorgd dat de levensverwachting van mensen is verlengd met 20 jaar.

5. Bijna tweederde van de basisscholen in ontwikkelingslanden heeft geen aparte toiletten voor meisjes en jongens. Uit onderzoek blijkt dat aparte meisjestoiletten er voor zorgen dat meer meisjes naar school komen.

6. Meer dan 20% van de meisjes in India stopt met school na de eerste menstruatie. De reden: het gebrek aan goede sanitaire voorzieningen. Door het bouwen van aparte meisjestoiletten en het verstrekken van maandverband, blijven meisjes op school.

7. Door goede sanitaire voorzieningen daalt het aantal mensen met diarree met 37,5%. Het gebruik van goede toiletten voorkomt dat bacteriën uit uitwerpselen terecht komen in water en op eten.

wereld toilet dag8. Diarree doodt wereldwijd meer kinderen dan HIV/aids, tuberculose en malaria bij elkaar! Toiletten kunnen dus vele levens redden.

9. Eén op de drie kinderen in ontwikkelingslanden heeft wormen in de darmen. Goede toiletten en het wassen van de handen met zeep kan dit aantal flink verlagen.

10. In veel ontwikkelingslanden is het een statussymbool om een toilet te hebben. Het is zaak om een toilet de normaalste zaak van de wereld te maken voor iedereen.

Toiletten zijn van levensbelang voor de gezondheid van mensen over de hele wereld. Daarom wil Plan het aantal mensen met toegang tot een toilet drastisch verhogen. In het afgelopen jaar heeft Plan – samen met lokale partners – ervoor gezorgd dat 4,8 miljoen mensen toegang kregen tot sanitaire voorzieningen.

Wil je ook bijdragen aan toiletten voor iedereen? Sms het woord PLAN naar telefoonnummer 4333 en doneer eenmalig €3,- voor de projecten van Plan Nederland.

Meer lezen over deze projecten? Bekijk ons Dossier water, sanitatie en hygiëne.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.