Wereld Toilet Dag: Noy’s leven veranderde door een wc

Vandaag, op Wereld Toilet Dag, vraagt Plan aandacht voor de miljard mensen wereldwijd die nog steeds geen wc hebben, ondanks het feit dat toegang tot water en sanitaire voorzieningen een internationaal erkend mensenrecht is. Gebrek aan veilig drinkwater, adequate sanitaire voorzieningen en goede hygiëne zijn niet alleen onderliggende oorzaken van ondervoeding, maar veroorzaken ook ziekten als diarree en darmparasieten. Elk jaar sterven zo’n 3,5 miljoen mensen daaraan, vooral jonge kinderen.

World Toilet Day, wcHet is nog maar drie jaar geleden dat Noy (22) uit het afgelegen dorpje Bokeo in Laos voor het eerst een wc zag. “Ik was verbijsterd en vroeg me af: hoe werkt dat dan?” In haar dorp waren geen toiletten. De mensen moesten hun behoeften buiten doen, in een stroompje of een greppel bij het dorp, en waren regelmatig ziek. Noy herinnert het zich goed: “Ik was vaak misselijk en gaf over en had verschrikkelijke buikpijn en diarree.”

Handen wassen

Dat veranderde toen Plan de dorpsbewoners in het kader van het programma Community Led Total Sanitation stimuleerde om toiletten te bouwen en trainingen organiseerde over hygiëne en hygiënisch gedrag. Noy en haar dorpsgenoten leerden dat ze de wc moeten gebruiken en hun handen moeten wassen voor het eten en na ieder toiletbezoek. Voor Noy was het helemaal niet moeilijk om zich aan deze regels te houden. “Het gaat om ons leven”, zegt ze. “Ik wil dat mijn dorp gezond is en gezond blijft.

Bang in het donker

Noy is trots op haar eigen toilet. “Vroeger moesten we ook ’s nachts naar buiten. We waren bang in het donker en bang voor honden.”

Meisjes en vrouwen zijn kwetsbaarder voor (seksueel) geweld als ze buiten hun behoeften moeten doen. Ze doen het vaak ’s avonds en ’s nachts om niet gezien te worden, maar het maakt de kans wel groter dat ze worden lastiggevallen. Noy heeft nu een veilige wc, die ook privacy biedt als ze ongesteld is. Noy: “Er is ook water, zodat ik me kan verschonen en wassen. Dat is heel fijn.”