Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Wereld Gehandicapten Dag: iedereen naar school!

  • 3 december 2016

Wereldwijd leven 150 miljoen kinderen met een beperking. In ontwikkelingslanden zijn kinderen met een handicap vaak slachtoffer van extreme armoede en uitsluiting. Ze gaan minder vaak naar school en als ze gaan, dan lopen zij erg achter. Vandaag op Wereld Gehandicapten Dag vragen we aandacht voor een rechtvaardigere wereld voor alle mensen met een beperking.

Wereld Gehandicapten DagLaxmi (8) uit Nepal heeft een aandoening aan haar benen. In het bergachtige gebied waar ze woont, is het bijna onmogelijk voor haar om te lopen. Naar school gaan zit er dan ook niet in. Haar ouders zijn beiden boer en Laxmi wordt elke dag meegedragen naar de akkers, waar zij toekijkt hoe haar ouders werken.

Niet naar school

Helaas zijn er veel kinderen zoals Laxmi, die moeten leven met een handicap. Voor hen is de kans op onderwijs tot tien keer kleiner dan voor kinderen zonder handicap. De weg naar school maakt het onmogelijk om er te komen of het schoolgebouw is niet geschikt. Daarnaast weten veel leraren niet hoe ze om moeten gaan met de handicap van een kind.

Een toekomst

Sudip (13) uit Nepal werd geboren met meerdere lichamelijke en psychische beperkingen. Ook hij kan zich nauwelijks verplaatsen, waardoor hij maar heel af en toe naar school kan. Terwijl school juist voor kinderen met een handicap ontzettend belangrijk is. Zij moeten al harder knokken in het leven en zonder onderwijs zijn hun toekomstmogelijkheden wel heel beperkt. Hun kans op werk is nihil en de kans op levenslange armoede enorm groot. Het is dus essentieel om kinderen met een beperking dezelfde kansen en mogelijkheden te geven als hun leeftijdsgenoten zonder een beperking, zodat ze een eerlijke start krijgen en het beste van hun leven kunnen maken.

Wereld Gehandicapten DagZelf lopen

Plan strijdt voor onderwijs voor álle kinderen, ook die met een handicap, zodat zij zich kunnen ontwikkelen en een volwaardige rol spelen in hun gemeenschap. Zo kreeg Laxmi onlangs een brace voor haar enkels aangemeten. Ze kan nu zelf lopen en gaan en staan waar ze maar wil. Zelfverzekerd en met veel plezier gaat ze nu elke dag naar school.

Ook Sudip kan zich verder ontwikkelen. Plan voorzag de jongen van een rolstoel en leerde hem in een training tijdens een mobility camp hoe hij de rolstoel kan gebruiken. Sindsdien kan hij met hulp van zijn familie, vrienden en buren naar school. Hij geniet vooral van de Engelse lessen en haalt de beste cijfers van de klas.

Wereld Gehandicapten DagPlan wil onderwijs voor iedereen

Door het bieden van hulpmiddelen kunnen kinderen met een beperking net als hun leeftijdsgenoten weer naar school. Daarnaast traint Plan leraren en het management op school, zodat leerlingen met een handicap de juiste ondersteuning krijgen. Ten slotte stimuleert Plan scholen om de gebouwen toegankelijker te maken voor kinderen met een beperking.

Lees hoe Plan nog meer strijdt voor onderwijs voor iedereen.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.