Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Wederopbouw van Haïti moet gepaard gaan met gelijke rechten voor vrouwen

03 mei 2010

Er zijn inmiddels drie maanden verstreken sinds Haïti werd getroffen door een verwoestende aardbeving. Sindsdien werkt de regering van Haïti samen met de internationale gemeenschap om een nieuw en verbeterd Haïti terug te bouwen. Ook Plan is actief betrokken bij de wederopbouw van het land.

In maart was er in New York een donorconferentie waar de donorlanden de toekomstplannen voor Haiti bespraken. Op een side event werden de behoeften van de Haïtiaanse kinderen gepresenteerd. De belangrijkste resultaten waren dat kinderen in heel Haïti last hebben van trauma’s en angst en dat het grootste deel van de families lijdt onder het verlies van een naaste. Daarnaast heerst er grote frustratie onder de kinderen over het gebrek van capaciteiten in het land om adequaat te reageren op de ramp. Tot slot waren de kinderen het er unaniem over eens dat de staat alle kinderen en jeugd moest betrekken in de opbouw van het land.

Momenteel vindt er een verschuiving plaats van de nadruk op noodhulp naar lange termijn reconstructie van Haïti. De VN-Secretaris-Generaal sprak van een aanloop naar een complete nationale vernieuwing van het land. In dit nieuwe Haïti moeten de leiders een nieuw sociaal contract sluiten met de mensen. Dit betekent onder andere dat er een volledig democratische regering moet komen in het land, dat vrouwen dezelfde rechten krijgen als mannen, dat zij in staat worden gesteld om hoofd te zijn van het huishouden en de mogelijkheid krijgen om hun families zelfstandig te onderhouden. Ook moet dit sociale contract nieuwe kansen bieden voor economische vooruitgang en een toename in banen.

Plan legt op dit moment vooral de nadruk op educatie en kinderbescherming. Een belangrijk onderdeel is het herstel van het onderwijs voor getroffen kinderen en bijdragen aan een verbeterd schoolsysteem dat alle kinderen kansen biedt. In het kader van deze doelstelling heeft Plan ‘Back to School’ campagnes gestart om kinderen weer naar school te sturen. Ook zorgt Plan voor psychosociale hulp en worden er noodscholen gebouwd. In de afgelopen maand heeft Plan ervoor gezorgd dat ruim 5900 kinderen weer terug naar school konden.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.