‘Watermeisjes’ kunnen eindelijk naar school

21 maart 2014

Moerassen, steile hellingen en levensgevaarlijke afgronden… Voor families in de afgelegen dorpen in het bergdistrict van Oost-Timor zonder drinkwatervoorziening thuis, is water halen een enorme klus. Zeker voor meisjes als Ludvina (9). En toch deed ze het, dag in dag uit. Maar gelukkig hoeft het niet meer. Plan installeerde een waterpomp en Ludvina heeft eindelijk tijd en energie voor school en andere belangrijke dingen.

Wereldwijd kost het halen van water elk jaar zo’n 200 miljard uur. En het zijn vooral meisjes en vrouwen die voor al die uren opdraaien. Meisjes als Ludvina, die elke dag met zoveel mogelijk flessen de lange steile afdaling maakte naar de rivier. Soms drie keer per dag. “Ik vind het elke keer eng, als ik bovenaan de helling sta”, vertelt ze. “Het went nooit.”

Eerste levensbehoefte
Maar Ludvina had geen keus, net zomin als andere meisjes in haar situatie. Water is immers een eerste levensbehoefte. Plan voert daarom wereldwijd waterprojecten uit om drinkwater dicht bij de mensen te brengen en ‘watermeisjes’ als Ludvina betere toekomstkansen te geven. Water halen, zo blijkt uit onderzoek van Plan, heeft namelijk vaak een enorme impact op het leven van meisjes. Het vermindert hun kans school af te maken en later betaald werk te vinden. Zonder opleiding is de kans bovendien groter dat ze jong trouwen, kinderen krijgen en gevangen raken in een vicieuze cirkel van armoede.

Waterpompen
Voor Ludvina was het gelukkig niet te laat. In het kader van het programma ‘Right to Clean Water & Sanitation’ in Oost-Timor, installeert Plan waterpompen in de dorpen in het bergdistrict. “Toegang tot veilig drinkwater is essentieel”, zegt Hilda Winartasaputra, Plan’s deskundige op het gebied van water, sanitatie en gezondheid in de regio Azië. “Het maakt een wereld van verschil voor meisjes als Ludvina als ze niet elke dag uren met water hoeven te slepen. Het voorkomt ongelukken en misbruik en geeft hen de tijd om naar school te gaan en te spelen. Bovendien verbetert de gezondheid van de kinderen met water dichtbij. Ze kunnen hun handen wassen en lopen daardoor minder risico op ziektes als diarree.”

Ludvina geniet van haar vrijheid. Ze is elke dag op tijd op school en heeft er een extra vak bij gekozen. Ze leert Engels.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 25 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind