Water voor Uganda

30 december 2013

Water. Om te drinken, mee te wassen, te kunnen oogsten… In Nederland is dat gewoon; in veel Afrikaanse landen een grote luxe. Dagelijks sterven wereldwijd bijna 6.000 kinderen als gevolg van vervuild water. In Afrika kampen miljoenen kinderen elke dag met watergebrek.

Voor de meisjes betekent waterschaarste dag in dag uit uren lopen om water te halen uit verafgelegen waterbronnen en geen tijd voor school. Kinderen zijn vaker ziek door vervuild water en slechte hygiëne – jaarlijks missen kinderen hierdoor ruim 400 miljoen schooldagen. Het ontbreken van goede wc’s op school is een belangrijke reden voor meisjes om met school te stoppen. Zeker als ze ongesteld zijn, komen ze om die reden niet naar school.

Schoon drinkwater voor Uganda

Ongeveer de helft van alle Ugandezen leeft onder de armoedegrens. Gebrekkige hygiëne en slechte sanitaire voorzieningen spelen een belangrijke rol bij het hoge kindersterftecijfer. Op veel scholen in Tororo (Oost-Uganda) waar Plan nu werkt, ontbreken toiletten en goede drinkwatervoorzieningen en is de hygiëne slecht. Met de opbrengst van Schaatsen en Zwemmen gaat Plan de situatie in Uganda op zoveel mogelijk basisscholen verbeteren door:

  • toiletten te bouwen,
  • drinkwatervoorzieningen aan te leggen,
  • lessen en trainingen te geven over hygiëne,
  • ouders en leerlingen te leren om samen de nieuwe voorzieningen op school te onderhouden en schoon te houden.

Een latrine (wc-blok) met drie aparte toiletten voor meisjes en drie aparte toiletten voor jongens én een kraantje die aan alle hygiëneeisen voldoet en kindvriendelijk is, kost ongeveer 5000 euro. Met minder dan 1000 euro kunnen we dus al 1 toilet hiervan realiseren. Een waterput bij school, met bijbehorend watersysteem zodat op meerdere plekken water getapt kan worden, kost ongeveer 7800 euro.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind