Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Vroedvrouwen op motoren beschermen nieuw leven in de Filipijnen

In een van de weinige huizen die nog overeind staan in Legaspi, een vissersdorp op het zuidelijkste puntje van West-Samar, zit Ronalyn op de grond van haar slaapkamer. Naast haar op een deken ligt haar zoontje John; zijn broertje Jun slaapt in de hangmat. De tweeling is acht weken oud en weet helemaal niets van het slagveld buiten. De kamer van Ronalyn is een stille oase in het puin van de verschrikkelijke ramp die orkaan Haiyan heeft veroorzaakt.

Ronalyn en haar man wonen bij haar grootmoeder, maar toen Haiyan toesloeg was hij aan het werk. Om aan het snel stijgende water te ontsnappen, klommen Ronalyn en haar grootmoeder op het dak van het huis, met de pasgeboren babytjes John en Jun. Als door een wonder overleefden ze allemaal, daar op het dak, en zonder een schrammetje op te lopen. Het huis is inmiddels weer enigszins droog en alle modder is opgeruimd.

900 vrouwen per dag
Ronalyn heeft geluk gehad, maar Plan maakt zich grote zorgen over de 900 vrouwen per dag die bevallen in het Filipijnse rampgebied. Zij hebben meestal geen medische hulp en moeten het vaak stellen zonder veilig water. En als er wel een arts of vroedvrouw aanwezig is, dan ontbreken nog steeds de medicijnen, de medische apparatuur en de steriele handschoenen. Zelfs in de meeste klinieken hebben ze nauwelijks water en zeep.

Motoren
In de 23 gemeenten waar de situatie het meest schrijnend is, werkt Plan hard aan het weer op poten zetten van de gezondheidszorg. Tot nader order ligt daarbij de prioriteit bij moeder- en kindzorg vlak voor, tijdens en na de bevalling. Als onderdeel van een uitgebreider gezondheidsprogramma stelt Plan motoren ter beschikking aan vroedvrouwen, die daarmee snel naar (aanstaande) moeders kunnen rijden en op de motor bovendien alle nodige medische apparatuur en medicijnen kunnen meenemen.
Plan steunt ook gezondheidswerkers bij de behandeling van ondervoede en zieke kinderen.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.