Voorvechtster voor meisjesrechten ernstig gewond bij demonstratie in Kathmandu

6 juni 2013

06 juni 2013

Urmila Chaudhary (22), een voormalige slachtoffer van het Nepalese Kamalari-systeem, is ernstig gewond geraakt toen de politie een einde maakte aan een demonstratie tegen hedendaagse slavernij in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Plan is geschokt door het gewelddadige optreden van de politie.

Urmila deed mee aan een driedaagse vreedzame demonstratie in het Ratnapark in Kathmandu om de Nepalese overheid op te roepen de dood van zes meisjes en de verdwijning van 27 anderen te onderzoeken. Al deze meisjes werkten als kamalari in Nepalese huishoudens.
Het Kamalari-systeem, waarin jonge meisjes uit arme gezinnen worden verkocht als dienstmeisje, is sinds 2000 verboden in Nepal. Maar in de praktijk worden meisjes nog steeds als slaven verhandeld, in ruil voor geld of onderwijs.

Onderzoek
Toen de demonstratie escaleerde, werd Urmila op de grond gegooid en liep daarbij ernstig hoofdletsel op. Ook andere meisjes en vrouwen raakten gewond. Plan dringt aan op een snel en grondig onderzoek naar het optreden van de politie en roept de Nepalese overheid op in gesprek te blijven met de demonstranten over de praktijk van het Kamalari-systeem, dat zo diep ingrijpt op de rechten van meisjes in Nepal.

Sleutelfiguur
Urmila werd als kamalari verkocht toen ze zes was en werkte 11 jaar de klok rond zonder een cent te verdienen. Ze ontsnapte toen ze 17 was en ontdekte dat het Kamalari-systeem onwettig is. Met steun van Plan kon ze alsnog naar school. Sindsdien vecht Urmila voor alle meisjes die nog steeds worden uitgebuit op grond van het Kamalari-systeem. Ze is president van het Commmon Forum for Kamalari Freedom, een organisatie die opkomt voor de rechten van meisjes en campagne voert voor onderwijs voor voormalige kamalari’s. Urmila is bovendien ambassadeur van Plan’s Because I am a Girl-campagne en een sleutelfiguur in het programma van Plan om het Kamalari-systeem uit te bannen. Sinds 2005 zijn door dit programma honderden meisjes bevrijd en kregen ouders steun om in hun levensonderhoud te voorzien, zodat ze hun dochters niet hoeven te verkopen om het hoofd boven water te houden. In het kader van het project kunnen de meisjes bovendien een opleiding volgen waarmee ze later hun brood kunnen verdienen.

Urmila ligt in het Annapurna Neuro ziekenhuis, waar ze herstelt van haar verwondingen. “Ik was ervan overtuigd dat we met ons vreedzame protest de aandacht van de regering konden trekken”, zegt ze. “Maar blijkbaar moeten we een hogere prijs betalen om onze strijd te winnen.”

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind