Vooral kinderen en vrouwen slachtoffer van gewapend conflict in Mali

21 januari 2013

21 januari 20132013-01 Mali conflit-EN-01

Saoudata (9) is al twee keer gevlucht voor het oplaaiende oorlogsgeweld, dat delen van Mali in een wurggreep houdt. Vorig jaar moest ze vluchten uit Timbuktu in Noord-Mali, dat inmiddels in handen is van de rebellen. Een paar dagen geleden vertrok zij met haar tante halsoverkop uit Sévaré, toen ook daar gevechten uitbraken. Haar moeder bleef achter, want er was niet genoeg geld voor nog een buskaartje. Saoudata wacht op haar in de stad Ségou, waar het nog veilig is. Maar hoe lang nog?

Saoudata is een van de vele slachtoffers van het escalerende conflict in Mali. Meer dan 31.000 Malinezen, vooral vrouwen en kinderen, zijn op de vlucht voor de gewapende strijd tussen de rebellen en het Malinese en Franse leger in Centraal-Mali. Zij zoeken een veilig heenkomen in Ségou en andere steden in de regio, waar ze steun krijgen van hulporganisaties als Plan.

Noodhulp
Plan werkt al 37 jaar in Mali aan duurzame armoedebestrijding, maar biedt ook noodhulp als dat nodig is. Tijdens de ernstige voedselcrisis in de Sahelzone, steunde Plan duizenden Malinese vluchtelingen in opvangkampen in Niger en Burkina Faso met voedselpakketten, onderwijs, water, sanitaire voorzieningen en psychosociale zorg voor de kinderen.
In de huidige crisis zorgt Plan onder meer voor voedsel, water en onderwijspakketten voor vluchtelingenkinderen.

Kindvriendelijke ruimtes
De noodhulpactiviteiten van Plan in Mali zijn er vooral op gericht kinderen veiligheid te bieden, hen te beschermen, op te vangen en hen onderdak en voldoende te eten en te drinken te geven.
“Het welzijn van kinderen is onze grootste zorg”, zegt Michelet William, directeur van Plan Mali. “Hun leven is ontwricht door het geweld en het is van het grootste belang dat ze tot rust kunnen komen. Daarom richten we kindvriendelijke ruimtes in, waar de kinderen veilig zijn, samen kunnen spelen en psychosociale steun krijgen.”
Ook organiseert Plan speciale bijblijflessen voor vluchtelingenkinderen, zodat zij niet achterop raken op school.

De reguliere werkgebieden van Plan in Bamako, Barouéli, Kati en Kita zijn tot nu toe veilig. Plan werkt hier onder meer aan goede gezondheidszorg, betere drinkwatervoorziening en hygiëne, inkomensverbetering, het promoten van kinderrechten en het tegengaan van meisjesbesnijdenis.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind