Volvo Ocean Race-zeilster Carolijn Brouwer geeft startsein voor Menstrual Hygiene Call to Action

19 juni 2015

Taboe op ongesteldheid zet meisjes en vrouwen wereldwijd op achterstand

Topzeilster Carolijn Brouwer vraagt vandaag (19 juni) aandacht voor het taboe op ongesteldheid in ontwikkelingslanden en het verbeteren van hygiëne voor vrouwen en meisjes tijdens de menstruatie. Brouwer geeft bij de stop-over van de Volvo Ocean Race in Scheveningen het startsein voor de Menstrual Hygiene Call to Action, een initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de VN-raad voor Water en Sanitatie (WSSCC) en diverse Nederlandse ontwikkelingsorganisaties, waaronder Simavi en Plan Nederland. SCA, producent van onder meer Libresse maandverband, steunt de actie. Carolijn Brouwer is lid van Team SCA, de enige vrouwenboot in de Volvo Ocean Race.

menstrual hygiene management in UgandaIedere dag zijn wereldwijd meer dan 800 miljoen vrouwen ongesteld. Maar op menstruatie rust in veel ontwikkelingslanden een taboe. Vrouwen en meisjes weten niet waar menstruatie vandaan komt, moeten zich tijdens de menstruatie vaak houden aan strenge gedragsregels en hebben onvoldoende toegang tot schoon water, goede wc’s en maandverband. Dat beperkt hun bewegingsvrijheid en leidt tot risico’s voor hun veiligheid en gezondheid. Meisjes missen bovendien school als ze ongesteld zijn en vrouwen lopen verdiensten mis, omdat ze niet naar hun werk kunnen.

Een bloedserieuze zaak

Internationaal groeit de aandacht voor menstruatie en de sociaal-culturele gevolgen ervan voor de ontwikkelingskansen van vrouwen en meisjes. Actie richt zich op meerdere fronten: bespreekbaar maken van menstruatie, praktisch beleid op het terrein van water, sanitatie en hygiëne (thuis, op school en op de werkplek), en zorgen voor toegang tot betaalbaar, herbruikbaar maandverband.

Menstrual Hygiene Management in UgandaIn het Plan-programma ‘Een Bloedserieuze Zaak – Menstrual Hygiene Management in Uganda’ komen al deze aspecten aan bod. In het kader van het project zorgt Plan voor voorlichting over menstruatie en hygiëne, goede sanitaire voorzieningen voor meisjes op scholen en toegang tot wasbaar en goedkoop maandverband.

Het project creëert werkgelegenheid doordat vrouwen worden opgeleid om maandverband te verkopen.

Call to Action

De Menstrual Hygiene Call to Action brengt voor het eerst alle Nederlandse partijen bijeen die zich inzetten voor menstruatiehygiëne in ontwikkelingslanden. Kernelementen hierbij zijn meer samenwerking en afstemming, leren van elkaar en samen optrekken in internationaal verband, bijvoorbeeld bij de VN in New York. Daar wordt in september de ontwikkelingsagenda voor de lange termijn vastgesteld.

Partners in de Menstrual Hygiene Call to Action zijn Simavi, Plan Nederland, SNV, IRC/Wash, Rutgers en de Water Supply and Sanitation Collaborative Council (WSSCC), de VN-organisatie die zich richt op sanitaire- en hygiënebehoeften van kwetsbare en gemarginaliseerde mensen. De WSSCC is maatschappelijk partner van SCA.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind