Voetbal als leerschool

6 juni 2015

In Canada wordt vandaag (6 juni) de aftrap gegeven van het WK Vrouwenvoetbal en misschien wel voor het eerst is daar wereldwijd belangstelling voor. Vrouwenvoetbal is de laatste jaren in opkomst, en terecht, vindt Plan. Want voor duizenden meisjes op alle continenten is voetbal meer dan een fantastische sport alleen. Het is ook een leerschool in zelfvertrouwen en weerbaarheid. In de voetbalprojecten van Plan leren zij fair play, beslissingen nemen, werken in een team en diplomatie. En daar blijft het niet bij. De meisjes leren ook over hun rechten en het belang daarvoor te vechten.

WK Vrouwenvoetbal3 201003-GHA-185-lpr

In Ghana, bijvoorbeeld, grijpt Plan voetbal al jaren aan om meisjes te stimuleren in hun ontwikkeling. Ze leren via voetbal om voor zichzelf opkomen en zich uit te spreken. Minstens zo belangrijk is, dat Plan ze via de sport motiveert om op school te blijven, want om te mogen spelen, moeten de meisjes op school zitten.

Schooluitval gedaald

Deze benadering werkt: meer meisjes blijven op school of ze komen terug als ze gestopt waren. Voetballen is bovendien een goede manier om groepen jongeren en hun ouders bij elkaar te brengen. En dat biedt meteen een uitgelezen gelegenheid om iedereen te vertellen over kinderrechten en voorlichting te geven over het belang van hygiƫne en gezonde voeding en de gevaren van HIV/aids.

WK Vrouwenvoetbal2 201405-GHA-27-lprDoor de voetbalteams is de schooluitval van meisjes in het oosten van Ghana de afgelopen jaren met 80 tot 90 procent gedaald.
Vier meisjes uit een Plan-voetbalteam zitten in de selectie van het nationale Ghanese voetbalteam.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind