Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Voedseltop om honger in Afrika uit te bannen

  • 1 juli 2013

Ondervoeding bedreigt in sub-Sahara Afrika het leven van miljoenen kinderen. Dit is op zich al een vreselijk gegeven, maar als maatregelen uitblijven, kan het ook alle benefits ongedaan maken van de recente economische groei op het Afrikaanse continent. 
Plan is dan ook verheugd over de voedseltop die op 30 juni in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba van start is gegaan. In het hoofdkantoor van de Afrikaanse Unie komen staatshoofden en organisaties uit de noodhulp- en voedselsector samen voor een gezamenlijk plan van aanpak om honger in Afrika uit te bannen.

De voedseltop is een initiatief van de Afrikaanse Unie, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en het Braziliaanse Lula Instituut. Het is de bedoeling dat de deelnemers zich committeren zich aan een samenhangende reeks beleidsmaatregelen, strategieën en uitgangspunten die in 2025 een einde moeten hebben gemaakt aan honger in Afrika.

3, 5 miljoen kinderen
Plan lobbyt er bij Afrikaanse overheden al jaren voor om honger en ondervoeding hoog op de agenda te zetten. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) is ondervoeding de directe of indirecte oorzaak van het overlijden van 3,5 miljoen Afrikaanse kinderen per jaar. En in tegenstelling tot ontwikkelingen elders in de wereld, stijgt in Afrika het aantal mensen dat honger lijdt.
“Ondervoeding en voedselcrises gaan altijd hand in hand”, zegt Gezahegn Kebede, Plan’s regiodirecteur in Oostelijk en Zuidelijk Afrika. “Kinderen en vrouwen krijgen daarvan disproportioneel de klappen. Vooral meisjes trekken aan het kortste eind wanneer voedsel schaars is.”

Ongekende groei
De toename van het aantal hongerdoden staat in schril contrast met de economische groei in veel Afrikaanse landen. De Wereldbank voorspelde onlangs voor Afrikaanse economieën een groei van 4,9 procent in 2013, 5,1 procent in 2014 en 5,2 procent in 2015. “Die ongekende groei biedt regeringen een unieke kans om goed te maken wat ze veel te lang hebben laten liggen: ondervoeding en honger aanpakken”, vindt Adama Coulibaly, regiodirecteur West-Afrika van Plan. “Dit vraagt om een lange-termijnplan, waarin oorzaken, gevolgen en lokale dynamiek worden meegenomen.”
Plan’s jarenlange ervaring in voedselzekerheidsprogramma’s laat daarbij zien dat initiatieven op gemeenschapsniveau essentieel zijn voor het vinden van blijvende en betaalbare oplossingen.

Stille tsunami
In sub-Sahara Afrika steunt Plan honderdduizenden mensen die kampen met voedselgebrek. Zo biedt Plan sinds 2011 voedselhulp aan zo’n 300.000 mensen in Burkina Faso, Mali, Niger, Senegal en Kameroen, van wie het merendeel kinderen.

“Ondervoeding door te eenzijdige voedsel en honger is een dodelijke combinatie”, stelt Unni Krishnan, hoofd van Plan’s Voedsel en Voedingsunit. “Het is een stille tsunami die miljoenen levens wegvaagt. Wat we nodig hebben is een combinatie van programma’s, die de verschillende aspecten van voedselproblematiek tackelen. Zo kunnen projecten voor spaar- en leengroepen en sanitatieprogramma’s op gemeenschapsniveau effectief worden ingezet om ondervoeding en honger aan te pakken.”

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.