Oproep Plan: Europa moet samen optreden om vluchtelingenkinderen te helpen

8 september 2015

Foto: Reuters

Europese regeringsleiders moeten zo snel mogelijk tot een gezamenlijke, gecoördineerde respons komen op de vluchtelingencrisis in Europa en het Midden-Oosten. Deze gecoördineerde actie moet de bescherming, het welzijn en de rechten van kinderen garanderen in alle doorgangslanden en landen van bestemming. Dat zegt Plan International in een statement vandaag.

Terwijl vluchtelingen worden verwelkomd in een aantal Europese staten, moeten duizenden anderen het hoofd bieden aan vijandigheid en ontberingen tijdens hun reis. Zij lopen het risico te verdrinken bij hun levensgevaarlijke overtocht over zee en krijgen op hun reis over land te maken met een kille ontvangst. Europese leiders moeten de krachten bundelen en zorgen voor veiligheid en een humane behandeling van iedereen die dat nodig heeft, vooral kinderen.

Vluchtelingen humaan behandelen

“Het is diep tragisch dat er beelden nodig waren van verdronken kinderen en slapende baby’s op treinrails om Europese leiders tot actie te doen overgaan”, zegt Anne Brigitte Albrectsen, CEO van Plan International. “Sommige van hen reageren nu ruimhartig, maar deze crisis kan alleen worden opgelost als alle landen overeenkomen om vluchtelingen humaan te behandelen en hen de rechten te geven die zij verdienen.” Als organisatie die in 1937 is opgericht om weeskinderen in de Spaanse Burgeroorlog te steunen, roept Plan International landen ook op tot een hernieuwde en energieke inspanning om een politieke oplossing te vinden voor het conflict in Syrië en bij te dragen aan een substantiële toename van de humanitaire hulp aan de vluchtelingen-communities in het Midden-Oosten.

Meisjes lopen risico

“De internationale gemeenschap moet als collectief werken aan duurzame oplossingen voor een lange-termijnverblijf van vluchtelingen, in een respons die verder reikt dan de kusten van Europa”, stelt Albrectsen. Met miljoenen Syriërs in Libanon, Turkije, Egypte en Jordanië kan deze crisis niet worden opgelost met tijdelijk beleid, tijdelijke fondsen en het doorspelen van verantwoordelijkheid.
“Ik maak me zorgen over de toekomst van alle Syrische kinderen, maar vooral over de meisjes, die vaak het grootste risico lopen op mishandeling, een gedwongen huwelijk of het mislopen van onderwijs als ze vluchteling worden”, aldus Albrectsen. Plan vangt Syrische vluchtelingen op in Egypte en werkt samen met partners die noodhulp bieden aan vluchtelingen in Syrië, Libanon en Irak. De nadruk van Plan’s respons ligt daarbij op onderwijs voor de kinderen en emotionele en psychosociale zorg.

Humanitaire hulp in Syrië

De Europese Unie werkt aan een plan waarin alle lidstaten vastgestelde quota van vluchtelingen opnemen. Maar sommige staten verzetten zich hiertegen. Plan International vindt dat extra financiering voor de opvang van vluchtelingen in Europa niet ten koste mag gaan van humanitaire hulp in Syrië en de buurlanden, noch van budgetten voor ontwikkelingssamenwerking, die essentieel zijn voor de toekomst van arme landen.

Rechten van kinderen

Kinderen zijn heel kwetsbaar. De verschrikkelijke dingen die zij op hun vlucht meemaken, hebben grote impact op hun gezondheid, hun welzijn en hun kans op onderwijs. Kinderen met traumatische ervaringen hebben snel gespecialiseerde hulp nodig. Of ze migranten of vluchtelingen zijn, alle kinderen hebben dezelfde rechten in het kader van het Verdrag voor de Rechten van het Kind. Die rechten moeten worden gerespecteerd. Een kwart van alle mensen die veiligheid zoeken in Europa is volgens cijfers van de Verenigde Naties een kind. Meer dan 100.000 kinderen hebben in de eerste helft van dit jaar asiel gevraagd in Europa. Ruim 300.000 mensen waagden dit jaar hun leven in een poging de Middellandse Zee over te steken; minstens 2.600 hebben dit niet overleefd.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind