Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Verwoestende supertyfoon Haiyan laat kinderen kwetsbaar achter

  • 9 november 2013

Manila, 9 november 2013 – In de nasleep van supertyfoon Haiyan zijn er grote zorgen voor kinderen en de rurale gemeenschappen- waarvan velen hun leven nog bijeen aan het rapen waren na de recente aardbeving in Bohol. De tyfoon die vrijdag over de Filipijnen raasde, heeft een spoor van vernieling achtergelaten en naar verwachting duizenden slachtoffers gemaakt.

 De tyfoon heeft elektriciteitsmasten omgewaaid, communicatie- en stroomnetwerken platgelegd, huizen en infrastructuur verwoest, kinderen en families van huis en haard verdreven, de landbouw vernield, overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt en vele slachtoffers gemaakt. Het is moeilijk voor hulpverleners om de getroffen gebieden te bereiken, onder andere omdat er lijken en bomen op de wegen naar Tacloban liggen.

 Carin van der Hor, Plan International’s Country Director in de Filipijnen: “De Filipijnen gaan nu van de ene natuurramp over in de andere. We hebben overstromingen, verschillende tyfoons en een aardbeving in Bohol gezien. Mensen die nog in tenten leefden, zijn geëvacueerd nadat tyfoon Haiyan – in de volksmond ook wel Yolanda genoemd- toesloeg. De tentenkampen raakten overstroomd en de winden waren te gevaarlijk. Doordat de communicatienetwerken plat liggen, is het nog moeilijk om de werkelijke schaal van vernieling te kennen die tyfoon Haiyan veroorzaakt heeft. Maar we bereiden ons voor op het ergste. Wij geven voorrang aan de mensen die in afgelegen gebieden wonen en aan kinderen. Kinderen zijn altijd zeer ernstig getroffen door rampen zoals deze: sommigen zullen het leven laten, anderen hun ouders, broers en zussen en andere familieleden verliezen. Alles wat vertrouwd is, valt weg of is verwoest, inclusief huizen, scholen en familiegemeenschappen. Kinderen zullen dingen zien die geen enkel kind te zien zou moeten krijgen.”

 Noodhulp

 Plan heeft 4.000 waterpakketten en 4.000 stuks plastic stoffen ter beschikking gesteld, zodat wanneer wegen onbegaanbaar worden items snel gedistribueerd kunnen worden door de gemeenschappen aan de mensen die water en onderdak nodig hebben. Dit kan ongeveer 20.000 getroffenen helpen. Aanvullend zijn er vergelijkbare aantallen pakketten in reserve voor verdere distributie en worden additionele voorzieningen getroffen. De kans is groot dat alle programmagebieden van Plan Filipijnen geraakt zijn. In deze gebieden leven 40.000 door Plan gesponsorde kinderen. Plan Nederland werft momenteel extra fondsen voor noodhulp in de Filipijnen.

 Tyfoon Haiyan

Haiyan zou nog wel eens verwoestender kunnen blijken dan tyfoon Bopha, die in 2012 de Filipijnen toetakelde door minstens 1.146 dodelijke slachtoffers te maken en een schade aanrichtte van meer dan 1 miljard US dollars. Gemiddeld trekken er jaarlijks 20 tyfoons over de Filipijnen, waarvan er 2 of 3 vernietigend zijn. Haiyan is de meest krachtige van dit jaar.

Plan

Plan is een internationale kindgerichte ontwikkelingsorganisatie die zich al meer dan 75 jaar inzet om de levensomstandigheden van meisjes en jongens in ontwikkelingslanden te verbeteren. Plan werkt aan een wereld waarin meisjes en jongens dezelfde rechten en kansen krijgen, zodat alle kinderen zich volledig kunnen ontwikkelen. Plan doet dit door het uitvoeren van projecten in 50 ontwikkelingslanden. Plan is sinds 1961 actief op de Filipijnen en werkt daar in 420 gemeenschappen.

 www.plannederland.nl

————————————————Einde bericht———————————————-
Noot voor de redactie, niet voor publicatie

De landendirecteur van Plan Filipijnen is de Nederlandse Carin van der Hor en zij kan telefonische interviews geven over de situatie ter plekke.

Voor meer informatie:

Plan Nederland

 Nathalie van Dijk, persvoorlichter Plan Nederland
Tel: 020 549 55 01 / 06 15907222
E-mail: nathalie.van.dijk@plannederland.nl

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.