Verlichting op zonne-energie brengt veiligheid in Rwandees opvangkamp Mahama

3 februari 2016

Opvangkamp Mahama in Rwanda biedt onderdak aan ruim 48.000 vluchtelingen uit Burundi en iedere dag arriveren nieuwe mensen, die het geweld in hun land zijn ontvlucht. Als de duisternis valt in het uitgestrekte kamp durven meisjes en vrouwen hun tent niet meer uit, zelfs niet om naar de wc te gaan. Want in het aardedonker zijn ze kwetsbaar voor geweld. Plan steunt deze vluchtelingenmeisjes en -vrouwen met het aanleggen van lichtpunten op zonne-energie.

Licht brengt veiligheid1 201601-RWA-18-lpr“Het is ’s avonds zo donker in het kamp, dat ik bang ben om aangevallen te worden”, bekent Alphonsine (21). “Er zijn hier mannen die zich in het donker verstoppen bij de wc’s en de douches om ons aan te randen.”

300 lichtpunten

Alphonsine is niet de enige die zich onveilig voelt in Mahama. In het opvangkamp doen talloze verhalen de ronde van vrouwen die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld, bijna altijd ’s avonds of ’s nachts. Op de meest donkere plekken in het kamp en bij 100 wc’s en douches heeft Plan daarom inmiddels 300 lichtpunten op zonne-energie aangelegd.

Licht brengt veiligheid2 201601-RWA-01-lprDe meisjes en vrouwen in Mahama halen opgelucht adem. Het effect van de verlichting is groot, niet alleen voor hun veiligheid, maar ook voor hun hygiëne. Dankzij de verlichte wasruimtes en wc’s, kunnen zij ook na zonsondergang douchen en naar de wc. “We kunnen ons nu wassen wanneer we willen”, zegt Alice (20). “Vooral als we ongesteld zijn, is dat heel fijn.”

Bescherming tegen geweld

Plan werkt hard aan het tegengaan van seksegerelateerd geweld, in Mahama en op andere plekken waar meisjes en vrouwen gevaar lopen. Nu de paden, wc’s en wasruimtes in Mahama de hele nacht verlicht zijn, kunnen meisjes en vrouwen zich vrijer en veiliger door het kamp bewegen. Een patrouilleteam is geformeerd om ervoor te zorgen dat de verlichting niet wordt gestolen.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind