Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Verkocht, misbruikt en afgedankt – de ‘geldvrouwen’ van Kameroen

  • 13 januari 2015

Lucy (35) was beloofd aan een man lang voordat ze geboren was. Haar grootvader had ooit geld gekregen van een vriend in ruil voor zijn dochter. Maar Lucy’s grootvader kreeg nooit een dochter en Lucy had de pech de eerste kleindochter te zijn waarmee hij zijn schuld kon inlossen.
In Kameroen worden de meisjes in deze traditionele huwelijksovereenkomsten ‘geldvrouwen’ genoemd. Ze zijn een bron van inkomsten voor hun familie en hebben zelf helemaal geen rechten.

Geldvrouwen3 201007-NER-127-lprLucy was zeven toen ze werd uitgehuwelijkt aan de vriend van haar grootvader. “Ik wist helemaal niet dat ik al getrouwd was toen ik werd geboren”, vertelt ze. Maar op een dag bracht mijn moeder me naar het huis van mijn man en liet me daar achter.”
Lucy werd de vrouw van een man van zeventig, een man die ze niet kende, niet wilde en van wie ze niet hield.

Bindende huwelijksovereenkomst

Het geldvrouwenhuwelijkssysteem komt vooral veel voor in de Akwaya-regio in Kameroen. Het is een informele, maar traditioneel bindende huwelijksovereenkomst tussen families. Armoede is meestal de onderliggende oorzaak voor het sluiten van deze overeenkomsten, constateert Plan in een onderzoek dat werd uitgevoerd in samenwerking met het Kameroense ministerie voor Vrouwen, Empowerment en Familie. Arme families verkopen hun dochters voor geiten, varkens en zelfs kippen.

Tragedie

Lucy’s man overleed voordat ze kinderen had gekregen. Haar ouders besloten haar uit te huwelijken aan zijn zoon, die totaal geen belangstelling had voor Lucy. Ze werd een van de vele ongewenste, misbruikte en vaak zwangere geldvrouwen in haar dorp. De tragedie voor deze meisjes en vrouwen is dat ze gevangen zitten in hun huwelijk, omdat ze gebonden zijn aan onschendbare traditionele regels, waarin zij geen rechten en geen keuzevrijheid hebben.

Lucy’s nieuwe man weigerde haar te erkennen als zijn vrouw, maar verwekte bij haar wel zes kinderen. Hij dumpte Lucy en de kinderen toen hij een vrouw vond met wie hij wel wilde trouwen.

Bewustwordingscampagnes

Het geldvrouwensysteem is een ernstige schending van de rechten van meisjes en vrouwen. De gevolgen zijn bovendien heel ernstig, stelt Irenee Domkam, research advisor van Plan in Kameroen. “De meisjes in het systeem krijgen geen onderwijs, hebben veel te jong seks en lopen door te vroege zwangerschappen grote gezondheidsrisico’s. Met bewustwordingscampagnes en programma’s voor inkomensverbetering voor arme families pakken we het geldvrouwensysteem aan.”

Lucy werkt nu als naaister in haar eigen naaiatelier en verdient daarmee voldoende om goed voor haar kinderen te kunnen zorgen. “Het maakt me gelukkig hen te zien opgroeien. Trouwen doe ik niet meer. Ik ben 35 en ik heb zes kinderen. Geen man die me nog wil.”

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.