Verhalen van weeskinderen in West-Afrika

4 december 2014

De ebola-epidemie maakte al 500 kinderen in West-Afrika wees. Deze kinderen zijn erg kwetsbaar en leven vaak alleen. Ze vechten om te overleven, met de hulp van Plan.

Sinds begin december verloren bijna 6.000 mannen, vrouwen en kinderen het leven door de ergste ebola-epidemie sinds de ontdekking van het virus. Het virus spaart niemand, maar de gevolgen ervan treffen in de eerste plaats kinderen. Weeskinderen zijn al getraumatiseerd door het verlies van hun ouders, maar daarbij komt nog dat ze vaak verstoten worden door hun gemeenschap uit angst voor besmetting. In veel gevallen moet het oudste kind op erg jonge leeftijd de verantwoordelijkheden van een volwassene dragen. Zorgen voor jongere broertjes en zusjes bijvoorbeeld, zelfs als die nog maar pas geboren zijn.

“In normale omstandigheden zouden de wezen worden opgevangen door hun familie. Maar door het ebola-virus wil niemand die kinderen, uit angst om zelf besmet of verstoten te worden”.
Dat zegt Unni Krishnan, verantwoordelijke noodhulp van Plan International.

Plan vangt kwetsbare kinderen op. Medewerkers van Plan zetten zich in om families en gemeenschappen duidelijk te maken dat ze niet bang hoeven te zijn voor besmetting en wezen beter opvangen dan ze te verstoten.

Verhalen

In Liberia tekende Plan het verhaal op van John, Siah, Miatta en vele anderen. Hun verhalen tonen een drama áchter het drama: van kinderen die geen kind kunnen zijn en bang zijn van de toekomst.

 

Inspireer je vrienden

De nadruk van Plan’s werk ligt op duurzame ontwikkeling, maar Plan heeft in de loop der jaren ook grote expertise opgebouwd in kindgerichte noodhulp.

Draag bij!

Doneer aan het Noodfonds van Plan

Jouw bijdrage is hard nodig!

Als een natuurramp of geweldsconflict een van de gebieden treft waar Plan werkt, biedt Plan noodhulp en bescherming en draagt bij aan de wederopbouw.

Jouw bijdrage is hard nodig!