Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Veilig drinkwater nu prioriteit in Uttarakhand

09 juli 2013

In de Noord-Indiase deelstaat Uttarakhand moeten duizenden mensen de draad van hun leven weer oppakken na de ergste overstromingen in 20 jaar. Terwijl het water zich langzaam terugtrekt, wordt ook de enorme schade steeds duidelijker. Vele honderden mensen overleefden de de ramp niet en duizenden worden nog vermist. De materiële schade is enorm. Daarbij dreigt bovendien het gevaar van besmettelijke ziektes, nu bijna alle beschikbare drinkwaterbronnen zijn vervuild. Veilig drinkwater is dus de eerste prioriteit.

Plan distribueert in het rampgebied daarom hygiënekits met onder meer zeep, waterzuiveringstabletten, emmers en informatie over het belang van hygiëne. Het zuiveren van water met tabletten en het opvangen van regenwater zijn de twee manieren om veilig drinkwater snel beschikbaar te maken na een overstromingsramp.

Community Led Total Sanitation
Behalve de beschikbaarheid van drinkwater, concentreert Plan de noodhulpactiviteiten op voorzieningen voor de getroffen kinderen, zoals voedsel, onderdak, zorg en bescherming.
Als de eerste nood is gelenigd, zal Plan zich ook gaan bezighouden met de wederopbouw.

“Een van de problemen die we willen gaan aanpakken, zijn rampbestendige drinkwatersystemen en sanitaire voorzieningen”, zegt James Robertseon, de water- en sanitatiespecialist van Plan in Engeland. “Maar dat is niet eenvoudig. Een eerste stap is voorlichting aan gemeenschappen over het belang van sanitaire voorzieningen, het uitbannen van wildplassen en –poepen en mensen aanmoedigen hun eigen latrines te bouwen en te onderhouden.”

Plan past deze benadering – de zogenoemde Community Led Total Sanitation – met succes toe in een groot aantal programmalanden. Centraal in deze benadering staat het initiatief van gemeenschappen zelf om hun hun hygiëne- en sanitatieproblemen te onderkennen en zelf actie te ondernemen om deze problemen op te lossen.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.