Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Toename kinderarbeid en mishandeling in Sierra Leone als gevolg van ebola

  • 17 juni 2015

Kinderen in Sierra Leone zijn hard getroffen door de ebola-crisis. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Children’s ebola Recovery Assessment: Sierra Leone’ dat gebaseerd is op een onderzoek onder ruim 1.100 jongens en meisjes in de leeftijd van 7 tot 18 jaar. Vooral het sluiten van de scholen heeft ernstige gevolgen gehad voor de veiligheid van kinderen. Omdat ze niet naar school konden, stonden ze bloot aan uitbuiting, mishandeling en (seksueel) geweld. Het onderzoek is uitgevoerd door World Vision, Save the Children en Plan International, met steun van Unicef.

WB ebola-rapport Children's Ebola Recovery Assessment Sierra Leone-scrOm verdere besmetting na de uitbraak van ebola te voorkomen, sloot de overheid de scholen in Sierra Leone. Zo’n 1,7 miljoen kinderen konden pas na negen maanden weer terug naar school. Maar door het wegvallen van ouders en het gezinsinkomen na de ebola-crisis zijn sommige kinderen met school gestopt. Kinderen moesten ook vaker werken, omdat ouders of familieleden werkloos zijn geraakt of omdat ze zijn overleden. Bovendien zijn kinderen angstiger geworden door de dreiging van ebola in hun gemeenschap.

Tienerzwangerschappen

In het onderzoeksrapport geven kinderen ook aan dat misbruik en geweld tegen meisjes gedurende de ebola-crisis zijn toegenomen. Het grote aantal tienerzwangerschappen is hiervan een direct gevolg. In het rapport doen kinderen aanbevelingen en vertellen hoe hun leven zo snel mogelijk weer normaal kan worden.
De drie hulporganisaties dringen erop aan dat de overheid en internationale donoren erop toezien dat de stem van kinderen en hun zorgen gehoord worden in de herstelfase en wederopbouw in Sierra Leone.

Ebola werd in mei 2014 voor het eerst geconstateerd in Sierra Leone. Sindsdien zijn meer dan 8.500 mensen geïnfecteerd, van wie 1.450 kinderen. Zo’n 3.500 mensen zijn overleden aan ebola.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.