Thuiszorg blijkt heel effectief in de strijd tegen malaria

25 april 2015

In Burkina Faso boekt Plan goede resultaten met een programma tegen malaria, dat met steun van het Global Fund wordt uitgevoerd. Pijlers van het programma zijn grootschalige distributie van muskietennetten, bewustwording en thuiszorg voor malariagevallen die niet levensbedreigend zijn.

Wereldmalariadag1 201402-BFA-02-lprVooral de thuiszorg blijkt effectief in de strijd tegen malaria. In het kader van het malariaprogramma zijn ruim 8.000 gezondheidswerkers opgeleid die voorlichting geven en thuiszorg bieden bij de mildere gevallen van malaria. Goede behandeling van de ziekte is daardoor enorm gestegen, omdat mensen uit afgelegen dorpen niet langer grote afstanden hoeven af te leggen naar het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum. In de afgelopen jaren hebben de gezondheidswerkers ruim 3.446.200 malariagevallen behandeld.

Goedkopere medicatie

Het programma van Plan voorziet ook in goedkopere medicatie. De betrokken gemeenschappen krijgen beschikking over malariamedicijnen, waarvoor bij gebruik 20 dollarcent moet worden betaald. Voorheen was dat 2 dollar, een bedrag dat veel mensen niet konden opbrengen.

Alleen de ernstige malariagevallen worden naar de gezondheidscentra gebracht. De toename van het aantal mensen dat zich daar meldt met een ernstige malaria-aanval, laat zien dat de voorlichtingscampagnes vruchten afwerpen. Latifatou bracht haar vierjarige zoontje naar het centrum na zo’n voorlichtingssessie over malaria. “We leerden hoe we de symptomen van malaria kunnen herkennen, hoe we kunnen voorkomen dat we het krijgen en wanneer het nodig is om naar het gezondheidscentrum te gaan”, vertelt ze. “Vroeger maakten we thee van geneeskrachtige bladeren. Dat dronken we als we malaria hadden en we wasten ons ermee. Maar in mijn huis doen we dat niet meer.”

Aantal malariadoden licht gedaald

Nationale Burkinese statistieken laten zien dat zo’n 30 procent van de mensen die malaria heeft, geen medische zorg inschakelt. Maar door het systeem van thuiszorg begint dat te veranderen, ook omdat de gezondheidswerkers altijd en gemakkelijk bereikbaar zijn.
Het aantal malariadoden in Burkina Faso is licht gedaald: van 1,8 procent van de geregistreerde gevallen van malaria in 2012 naar 1,4 procent in 2013.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind